Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ο Αποφις ξυστά από τη Γη!!!

Ο ίσως επικίνδυνος αστεροειδής περνά από τον πλανήτη μας, αλλά σε απόσταση ασφαλείας

 
Τουλάχιστον 17 δισεκατομμύρια πλανήτες όμοιοι σε μέγεθος με τη Γη, που περιφέρονται γύρω από τους δικούς τους ήλιους, εκτιμάται πως υπάρχουν στον γαλαξία μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας καινούργιας έρευνας, που αξιοποίησε δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, ένας στους έξι ήλιους που υπάρχουν στον γαλαξία μας φιλοξενεί έναν πλανήτη όμοιο με τη Γη. Το ζήτημα όμως είναι, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Φρανσουά Φρεσίν από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ, αν κάποιοι από αυτούς τους πλανήτες βρίσκονται σε ιδανική απόσταση από τους ήλιους τους, προκειμένου να μην είναι ούτε πολύ θερμοί ούτε πολύ ψυχροί ώστε να υπάρχει στην επιφάνεια τους νερό σε υγρή κατάσταση.
«Το ερώτημα τώρα δεν είναι αν ποτέ θα βρούμε πλανήτη ίδιο με τη Γη, αλλά πότε», ανέφερε ο Στιβ Χόουελ από το ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA. Το τηλεσκόπιο Κέπλερ, που εκτοξεύτηκε το 2009, έχει εντοπίσει 2.740 πλανήτες που ενδεχομένως μοιάζουν με τη Γη. Οι πλανήτες αυτοί περιφέρονται γύρω από 2.036 ήλιους.
Από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι σήμερα το τηλεσκόπιο έχει εντοπίσει 461 πλανήτες που μπορεί να μοιάζουν με τον δικό μας. Από αυτούς, οι 351 θεωρείται ότι έχουν μέγεθος ίδιο με της Γης ενώ 816 είναι μεγαλύτεροι έως και δύο φορές από τον δικό μας.
Την ίδια στιγμή ένας μακρινός επισκέπτης, που τα τελευταία χρόνια προβληματίζει μερίδα αστρονόμων με τη συμπεριφορά του, ο αστεροειδής Αποφις, θα προσπεράσει σήμερα τη Γη σε απόσταση 14,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ο Αποφις έχει διάμετρο περίπου 300 μέτρων και όλο μας... γυροφέρνει. Μάλιστα, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, «η επόμενη φορά που ο αστεροειδής αυτός θα διέλθει σε κοντινή απόσταση από τη Γη θα είναι στις 6 Μαρτίου 2021. Στις 13 Απριλίου 2029, όμως, ο Αποφις θα προσπεράσει τη Γη σε απόσταση περίπου 30.000 χλμ. αλλά είναι απίθανο να γίνει σύγκρουση τότε. Τον Απρίλιο του 2036, όμως, όταν ο αστεροειδής  θα ξαναπεράσει, η πιθανότητα σύγκρουσής του με τη Γη είναι 1 στις 250.000».
Συνολικά οι επιστήμονες γνωρίζουν την ύπαρξη  900.000 αστεροειδών με διάμετρο από 50 έως 100 μέτρα που διασχίζουν την τροχιά της Γης , ενώ άλλοι 320.000 έχουν διάμετρο πάνω από 100 μέτρα  και 9.000 από αυτούς έχουν μέγεθος πάνω από 500 μέτρα. Η σύγκρουση με έναν από τους μεγάλους αστεροειδείς (διαμέτρου πάνω από 1.000 μέτρα) θα έφερνε αναπόφευκτα το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού στη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου