Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Τι είναι ο χρόνος;


Από όλες τις απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, φιλοσοφικές και μη, η καλύτερη είναι μάλλον αυτή που έδωσε ο Einstein "Χρόνος είναι αυτό που μετράνε τα ρολόγια".

Ο όρος "χωροχρόνος", που στην σημερινή εποχή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, μπορεί (ορθώς) να οδηγήσει κάποιον στο συμπέρασμα πως ο χώρος και ο χρόνος είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Οι φυσικοί συνηθίζουν να λένε πως ζούμε σε έναν χώρο "3+1 διαστάσεων", καθώς ο χρόνος δεν μοιάζει με τις 3 διαστάσεις του χώρου. Στα μαθηματικά, η απόσταση (με την κλασική της έννοια) μετριέται με την ευκλείδεια μετρική, δηλαδή με την συνάρτηση που μετράει τις αποστάσεις, όπως ακριβώς τις αντιλαμβάνονταν στην αρχαιότητα. Ωστόσο, η συνάρτηση που μετράει την "χωροχρονική απόσταση" περιέχει και την ταχύτητα του φωτός C. Τόσο στην Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας όσο και στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, ο χρόνος και ο τρισδιάστατος χώρος θεωρούνται ως μία τετραδιάστατη πολλαπλότητα.

Αλλά τελικά πως μπορεί να οριστεί ο χρόνος;

Σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης με τον όρο χρόνος εννοείται "η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον, θεωρούμενη ως σύνολο". Ουσιαστικά ο χρόνος νοείται ως θεμελιώδης ποσότητα και όπως οι άλλες θεμελιώδεις ποσότητες χώρος και μάζα καθορίζεται μέσω της μέτρησης. Έτσι τελικά μπορεί κανείς να συμπεράνει πως μάλλον ο Einstein είχε δίκιο και πως η απάντησή του ήτανε αρκούντως ικανοποιητική.

1 σχόλιο:

  1. Μπορουμε να χαρακτηρισουμε τον χρονο ως την τεταρτη διασταση; Αν ναι, θα μπορουμε ειτε να "προχωραμε" ειτε να "πηγαινουμε πισω" στον χρονο; Οπως π.χ. στην πρωτη διασταση μπορουμε να παμε ειτε μπροστα ειτε πισω, στην δευτερη ειτε δεξια ειτε αριστερα, στην τριτη ειτε πανω, ειτε κατω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή