Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Η προσφορά του μαθηματικού Abraham Nemeth



Ο Abraham Nemeth, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 94 ετών τον  Οκτώβριο του 13, ήταν ο τυφλός μαθηματικός που επινόησε τον Κώδικα Μαθηματικών και Επιστημονικών Συμβόλων Nemeth. Από το 2003 ο κώδικάς του έχει ενσωματωθεί επίσημα στο ελληνικό σύστημα Braille.

O Κώδικας Nemeth απευθύνεται στους τυφλούς μαθητές, στους εκπαιδευτικούς που τους υποστηρίζουν και σε κάθε ενδιαφερόμενο με προβλήματα όρασης που αγαπά τα μαθηματικά. Η επινόηση του Nemeth έχει επιτρέψει σε τυφλούς μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο να διαβάζουν, να γράφουν και να κατανοούν προηγμένες μαθηματικές εξισώσεις.
Τυφλός από την ηλικία των έξι εβδομάδων, ο Abraham Nemeth έκανε σπουδές ψυχολογίας, ενώ ξεκίνησε να παρακολουθεί νυχτερινά μαθήματα μαθηματικών στις αρχές του 1940 στο Brooklyn College. Το 1946, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, προσφέρθηκε να διδάξει εθελοντικά επιπλέον μαθήματα Λογισμού στους φοιτητές που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για να λάβουν μέρος στον πόλεμο και επιθυμούσαν να τις συνεχίσουν. Για να διευκολύνει την επικοινωνία του με τους μαθητές επινόησε, αρχικά, έναν απλό προφορικό κώδικα.
 

Εκείνη την εποχή, το κυρίαρχο σύστημα τυφλών για τις μαθηματικές εξισώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κώδικας Taylor, που είχε αναπτύξει το 1917 ο Άγγλος μαθηματικός Henry Martyn Taylor. O Nemeth διαπίστωσε ότι o Κώδικας Taylor ήταν ανεπαρκής για να προσεγγίσει την αυστηρότητα του Λογισμού. Τότε ήταν που άρχισε να αναπτύσσει τη δική του προσωπική μαθηματική γραφή, βασισμένη στο σύστημα που είχε επινοήσει για να υπαγορεύει τα προβλήματα μεγαλοφώνως.
O Abraham Nemeth υπήρξε, επίσης, ταλαντούχος πιανίστας, εξαιρετικός ομιλητής και δραστήριο μέλος της Εθνικής Ένωσης Τυφλών των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου