Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Είναι χειρότερες οι γυναίκες στα μαθηματικά;


 
Νέα έρευνα από τρία αμερικανικά πανεπιστήμια, υποστηρίζει ότι και τα δύο φύλα πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι χειρότερες στα μαθηματικά, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά διαφορά όσον αφορά τις ικανότητες τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να εξηγήσουν την προκατάληψη που έχει κρατήσει πλήθος γυναικών μακριά από επαγγέλματα σε τομείς επιστήμης και μηχανικής.

Εξηγούν ότι το πρόβλημα είναι τα αρνητικά στερεότυπα για τα φύλα που ισχύουν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι γυναίκες τείνουν να υποτιμούν τις μαθηματικές τους ικανότητες, ενώ οι άνδρες αντιθέτως να τις υπερεκτιμούν.

Στο πλαίσιο του σχετικού πειράματος ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να παίξουν τον ρόλο του εργοδότη που έπρεπε να προσλάβει τον καλύτερο υποψήφιο όσον αφορά τις αριθμητικές του ικανότητες, χωρίς να έχουν καμία άλλη πληροφορία πέραν της εμφάνισης του εκάστοτε υποψήφιου.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής Luigi Zingales από την Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες -άνδρες και γυναίκες- ήταν δυο φορές πιο πιθανό να επιλέξουν άνδρα υποψήφιο παρά γυναίκα, βασιζόμενοι μόνο στην εμφάνισή του (που υποδηλώνει και το φύλο).

Η διάκριση αυτή ακόμη εμφανιζόταν και όταν οι ίδιοι οι υποψήφιοι αξιολογούσαν τις δικές τους αριθμητικές ικανότητες. Οι γυναίκες έτειναν να τις υποτιμούν και οι άνδρες να τις υπερτιμούν.

Η διαφορά παρέμενε -πιο μειωμένη σε ένταση μεν, αλλά ακόμη παρούσα- ακόμη και όταν μετά από τεστ μαθηματικών γινόταν φανερό ότι δεν υπήρχαν διαφορές!

Η έρευνα σύμφωνα με τον ψυχολόγο του Πανεπιστημίου Harvard Mahzarin Banaji, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είναι σημαντική επειδή αποκαλύπτει ότι η προκατάληψη των ανθρώπων δεν επηρεάζει μόνο την κρίση τους για τις μαθηματικές ικανότητες των γυναικών, αλλά και την ικανότητά τους να την διορθώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου