Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

1η μέρα του 31ου Συνεδρίου της ΕΜΕ στη Βέροια

Με δύο κεντρικές, άκρως ενδιαφέρουσες, ομιλίες ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του 31ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας, που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία στη Βέροια, από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου 2014.

Φραγκίσκος Καλαβάσης
Στην πρώτη ομιλία, εισηγητής ήταν ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Φραγκίσκος Καλαβάσης, με θέμα «Η σημασία της αλληλεπίδρασης των κοινοτήτων μαθηματικής έρευνας και εκπαίδευσης με τη διεθνοποιημένη, ψηφιακή και δικτυακή οργάνωση της μαθηματικής καλλιέργειας στον πλανήτη»
Jean Dhombres
Στη δεύτερη ομιλία, εισηγητής ήταν ο Jean Dhombres, από το Centre Alexandre Koyré, CNRS/EHESS, Paris, με θέμα «Réflexions mathématico-historiques à l’âge du Net sur les réformes dans l’enseignement et les réactions à ces réformes (Μαθηματικό-ιστορικοί στοχασμοί στην εποχή του Net για τις μεταρρυθμίσεις στη διδασκαλία των μαθηματικών και για τις αντιδράσεις σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις)». 
Τη μετάφραση στην ομιλία του κ. Dhombres έκανε ο προηγούμενος ομιλητής, κ. Καλαβάσης, έχοντας μεταξύ τους μια ενδιαφέρουσα χημεία. Μάλιστα, ο Γάλλος εισηγητής έκανε την ομιλία του σε δύο γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά, χωρίς να χαθεί η "μαγεία" στην ιστορική αναδρομή στο πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε για αυτοδιδασκαλία στα μαθηματικά, αλλά και την εξέλιξη της Επιστήμης, από τον 14ο αιώνα μέχρι και σήμερα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου