Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Βράβευση Μαθητών που διακρίθηκαν στον 8ο Μαθητικό Διαγωνισμό στα Μαθηματικά «Παιχνίδι και Μαθηματικά»




            Το Παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας βραβεύει:
            α) τους 454 μαθητές Ε' και ΣΤ' τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Ημαθίας οι οποίοι , που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του περιοδικού «Ο Μικρός Ευκλείδης» που εκδίδει η Ε.Μ.Ε. και διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. στις 7 Μαρτίου 2014, και
            β) τους 97 από τους παραπάνω μαθητές οι οποίοι διακρίθηκαν σε δεύτερη διαγωνιστική φάση στον 2ο Ημαθιώτικο Μαθητικό Διαγωνισμό στα Μαθηματικά «Παιχνίδι και Μαθηματικά», που διεξήχθη στις 10 Μαΐου 2014 υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.
            Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 στις 19:00 στο θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας, ενώ σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.

Επιτυχόντες 2ου Ημαθιώτικου Μαθητικού Διαγωνισμού στα Μαθηματικά «Παιχνίδι και Μαθηματικά»




            Το Σάββατο 10 Μαΐου 2014 διεξήχθη ο 2ος Ημαθιώτικος Μαθητικός Διαγωνισμός στα Μαθηματικά «Παιχνίδι και Μαθηματικά» για τους μαθητές  Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού. Στον διαγωνισμό πήραν μέρος 361 μαθητές, οι οποίοι είχαν προηγούμενα διακριθεί στον 8ο Μαθητικό Διαγωνισμό στα Μαθηματικά «Παιχνίδι και Μαθηματικά», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του περιοδικού «Ο Μικρός Ευκλείδης» που εκδίδει η Ε.Μ.Ε. και διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. στις 7 Μαρτίου 2014.
            Ο Ημαθιώτικος μαθηματικός διαγωνισμός οργανώθηκε από το Παράρτημα Ημαθίας της Ε.Μ.Ε. και διεξήχθη υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας σε τρία εξεταστικά κέντρα σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια.
            Ευχαριστούμε τους εθελοντές εκπαιδευτικούς που στήριξαν τον διαγωνισμό, τους επιτηρητές, την Επιτροπή Επιλογής Θεμάτων και τους Διευθυντές του 4ου Δημ. Σχολείου Βέροιας κα Αρίστη Κουκουρίκου, του 8ου Δημ. Σχολείου Νάουσας κ. Αλέξανδρο Κοζούκα και του 1ου Δημ. Σχολείου Αλεξάνδρειας κ. Στάθη Γεωργιάδη για την φιλοξενία του διαγωνισμού στα σχολεία τους.
            Στον φετινό διαγωνισμό με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Πιερίας της ΕΜΕ πήραν μέρος και 54 μαθητές από την Πιερία.
            Συγχαίρουμε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και ιδιαίτερα τους 97 μαθητές της Ημαθίας και τους 24 μαθητές της Πιερίας, οι οποίοι  επέτυχαν την αρτιότερη επίλυση των θεμάτων του Διαγωνισμού.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Σπουδαιότερος επιστήμονας όλων των εποχών ο Αρχιμήδης

  Η Huffington Post αυτή τη φορά κάνει αφιέρωμα στον Αρχιμήδη, ως τον σπουδαιότερο επιστήμονα που έχει ζήσει έως σήμερα.

Ο επιστήμονας που προσωποποιεί τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ελληνικής και δυτικής επιστήμης ήταν ο Αρχιμήδης. Ήταν αυτός που χρησιμοποίησε τα μαθηματικά για την κατανόηση του φυσικού κόσμου και του σύμπαντος. Σε ένα από τα βιβλία του, Ψαμμίτης, ο Αρχιμήδης επιχείρησε να μετρήσει το μέγεθος του σύμπαντος με τον υπολογισμό του αριθμού των κόκκων της άμμου που απαιτούνται για να γεμίσει το σύμπαν (σφαίρα των σταθερών αστεριών).

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

To ελληνόπουλο που σαρώνει στις Ολυμπιάδες

Τη μία διάκριση μετά την άλλη κατακτά ο ροδίτης μαθητής Αθηναγόρας Σκιαδόπουλος, ο οποίος φέτος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε δύο μαθητικές Ολυμπιάδες, μία στα Μαθηματικά και μία στη Φυσική.

Ο μαθητής από τη Ρόδο, ο οποίος έχει καταπλήξει όλη την Ελλάδα με τις ικανότητές του, αναδείχθηκε πρώτος στον Πανελλήνια διαγωνισμό Φυσικής προσθέτοντας στο ενεργητικό του μία ακόμα διάκριση.

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Αστροφυσικής στην Παραλία Κατερίνης

Το διάστημα από την Κυριακή 25 Μαΐου έως και την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014, θα διεξαχθεί Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Αστροφυσικής στο ξενοδοχείο Mediterranean Village Hotel & Spa στην Παραλία Κατερίνης του νομού Πιερίας.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (University College London) και συγχρηματοδοτείται από τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και από το Ίδρυμα Έρευνας της Γερμανίας. Σε τοπικό επίπεδο συνδιοργανώνεται από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Mirotis Travel, ενώ υποστηρίζεται από τη Διασωστική Ομάδα Νομού Πιερίας και τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης.

Η αξία της γνώσης!!

Ένας τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών κλήθηκε να επισκευάσει ένα πολύπλοκο κομπιούτερ. Ένα κομπιούτερ που άξιζε πάνω από 12.000.000 €. Ο τεχνικός, κάθισε μπροστά στην οθόνη, πάτησε μερικά πλήκτρα, μουρμούρισε κάτι στον εαυτό του και έσβησε τον Η/Υ. Μετά έβγαλε από την τσέπη του ένα μικρό κατσαβίδι και γύρισε κατά μιάμιση στροφή μια μικροσκοπική βίδα. Ύστερα άνοιξε τον Η/Υ και διαπίστωσε ότι λειτουργούσε τέλεια.

Ο πρόεδρος της εταιρίας απόλυτα ικανοποιημένος από τον τεχνικό δέχεται να τον πληρώσει και τον ρωτά:

- "Πόσα σας οφείλω για τις υπηρεσίες σας;"
- "Είναι 1000 €" απάντησε ο τεχνικός.

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Μαθηματικό μοντέλο αποδεικνύει ότι ένας υπολογιστής δεν μπορεί να αποκτήσει επίγνωση


Από βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας μέχρι τρελές θεωρίες συνωμοσίας για την εξέλιξη της τεχνολογίας, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούσαμε ότι για τον κίνδυνο υποδούλωσης του Ανθρώπου από τις μηχανές. Αλλά ας δούμε τι λένε και τα (συνήθως) έγκυρα Μαθηματικά.

Ερευνητές του National University of Ireland δημιούργησαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας της συνείδησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο και κατέληξαν ότι είναι μαθηματικά αδύνατο για έναν υπολογιστή να αποκτήσει επίγνωση και να αρχίσει να σκέφτεται μόνος του (χωρίς να υπάρχει εντολή από κάποιον).

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Κλείνει 40 χρόνια ο κύβος του Ρούμπικ












Ο Κύβος του Ρούμπικ είναι τρισδιάστατο μηχανικό παζλ. Επινοήθηκε το 1974από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ. Έως τον Ιανουάριο του 2009, 350 εκατομμύρια κύβοι έχουν πουληθεί παγκοσμίως κάνοντας τον το καλύτερο παιχνίδι παζλ σε πωλήσεις παγκοσμίως. Ευρέως θεωρείται το καλύτερο σε πωλήσεις παιχνίδι στον κόσμο.
Σε έναν κλασσικό κύβο του Ρούμπικ κάθε μία από τις έξι έδρες καλύπτεται από εννιά αυτοκόλλητα με έξι χρώματα (παραδοσιακά λευκό, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε και πορτοκαλί). Ένας μηχανισμός περιστροφής επιτρέπει σε κάθε έδρα να περιστρέφεται ανεξάρτητα από τις άλλες, με αποτέλεσμα να συγχέονται τα χρώματα. Για να λυθεί το παζλ, πρέπει κάθε έδρα του κύβου να αποτελείται αποκλειστικά από αυτοκόλλητα του ίδιου χρώματος. Διάφορα άλλα παζλ έχουν παραχθεί με διαφορετικό αριθμό αυτοκολλήτων, όχι όλα από τον Ρούμπικ. Η αρχική 3×3×3 εκδοχή του κύβου γιόρτασε την τριακοστή επέτειο της το 2010.