Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Τα μαθηματικά είναι ανακάλυψη ή εφεύρεση;


 
 
Τα μαθηματικά είναι ανακάλυψη ή εφεύρεση;
 
Στην αρχή όλα ήταν φυσικοί αριθμοί (1,2,3..), απλά για να μπορεί ο άνθρωπος να μετρήσει πόσα σακιά σιτάρι έχει. Στην πορεία δημιουργήθηκε η ανάγκη ενός αριθμού που αν του προσθέταμε 3 να ισούται με μηδέν οπότε επινοήθηκαν και οι αρνητικοί αριθμοί και το μηδέν ως σημείο αναφοράς και στη συνέχεια οι μιγαδικοί και η τετραγωνική ρίζα του -1. 
Τα μαθηματικά ως καθαρά θεωρητική επιστήμη
δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν στην αρχαία Ελλάδα. Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπήρχαν μαθηματικά στην αρχαία Μεσοποταμία και την Αίγυπτο απλά στην Ελλάδα ξεκίνησε η επινόηση της θεωρίας τους και της ορολογίας της επιστήμης των μαθηματικών, προσδιορίζοντας βασικές έννοιες, εισάγοντας την αποδεικτική διαδικασία και οικοδομώντας τον παραγωγικό συλλογισμό. 
Η λογική της ύπαρξης της επιστήμης των μαθηματικών ξεκινά όχι από την ανάγκη να μετρήσουμε "ένα χωράφι" (αυτό είναι σκέτα μαθηματικά και όχι επιστήμη) αλλά από την ανάγκη να βρούμε το γενικό κανόνα που διέπει όλα τα "χωράφια". 
Ο Ευκλείδης πρώτος με τα "Στοιχεία" πριν από 2300 χρόνια κατάφερε να συλλέξει και να παρουσιάσει τους κανόνες της γεωμετρίας και των μαθηματικών οι οποίοι μέχρι και σήμερα διδάσκονται με μικρές αλλαγές. 
Τα σύμβολα και η ορολογία είναι άλλη μία γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των επιστημόνων όπως οι νότες για τους μουσικούς. 
Στα μαθηματικά μπορεί κάτι να υπάρξει μόνο εάν είναι πιθανό, αυτό που μένει είναι να επιλέξουμε τί θέλουμε να φτιάξουμε και να ανακαλύψουμε αν υπάρχει. 
Ως εφεύρεση χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε δημιουργική ενέργεια του ανθρώπου που απολήγει στην επινόηση πραγμάτων που δεν υπάρχουν προηγουμένως, ή στην ανεύρεση νέων μεθόδων εργασίας ή επωφελέστερων μέσων ή μεθόδων εκμετάλλευσης γνωστών δυνάμεων, ιδιοτήτων ή πραγμάτων. 
Η ανακάλυψη είναι η εύρεση και για πρώτη φορά χρήση ή διατύπωση κάποιου προϋπάρχοντος πράγματος. 
Η βασική διαφορά λοιπόν μεταξύ εφεύρεσης και ανακάλυψης είναι ότι το αντικείμενο της εφεύρεσης δεν προϋπάρχει ενώ της ανακάλυψης υπάρχει απλά δεν ήταν ακόμα γνωστό στον άνθρωπο. Το αν τα μαθηματικά υπήρχαν από πάντα και απλά κάποια στιγμή ο άνθρωπος βρήκε τρόπο να τα εκμεταλευτεί ή αν τα εφήυρε ο ανθρώπινος νους από το τίποτα είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί. 
Ίσως είναι λίγο και από τα δύο όπως ισχυρίστηκε ο Ντι Σότοϊ. 
ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου