Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ο αριθμός e

 Ο αριθμός  e  ως βάση για τους  φυσικούς λογάριθμους γεννήθηκε 25 Νοεμβρίου του 1731 σε μια επιστολή από τον Euler σε Goldbach . Το e  ανακαλύφθηκε ( αλλά όχι το όνομά του ) το 1683 από τον Jacob Bernoulli , όπως το όριο των ( 1 + 1 / n ) ^ n καθώς το n τείνει στο άπειρο .
η εικόνα δεν εμφανίζεται

Διαγωνισμός Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης 2016



Διαγωνισμός Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης 
του Κολλεγίου Ανατόλια σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ

Υποβολή συμμετοχών έως τις 20 Δεκεμβρίου 2015

Στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2016 το Κολλέγιο Ανατόλια διοργανώνει σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας τον 5ο Διαγωνισμό Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης, στον οποίο μπορούν να πάρουν μέρος τριμελείς ομάδες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Το Ρολόι Φιμπονάτσι

Δε νομίζετε κάποιες φορές ότι τα ρολόγια και ο τρόπος που δουλεύουν είναι σχετικά αγχωτικά, με τους απειλητικούς αριθμούς και τους δείκτες σε διαρκή κίνηση να υπενθυμίζουν πόσο ανηλεώς γρήγορα περνά η ώρα;

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ «ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ» ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ - Οικογένεια όπου οκτώ γόνοι της έγιναν μαθηματικοί αστέρες






Στον τομέα των μαθηματικών η «οικογενειοκρατία» αποτελεί άγνωστο φαινόμενο. Σε αντίθεση με πολλές ασχολίες, τα μαθηματικά δεν έχουν την ικανότητα να περνούν από γενιά σε γενιά.

Η οικογένεια που μετατράπηκε σε μαθηματική δυναστεία – Οι 8 σπουδαίοι μαθηματικοί με το επώνυμο Bernoulli.

Το πάθος του μαθηματικού για τους αριθμούς δεν μπορεί να μεταφερθεί καθόλου εύκολα, αν ένας άνθρωπος δεν έχει μια κάποιου είδους... προδιάθεση. Στην ιστορία των μαθηματικών, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις όπου η μαθηματική «μανία» περνά από την μια γενιά στην επόμενη. Μέσα σε αυτές τις περιπτώσεις όμως υπάρχει και η απόλυτη εξαίρεση του κανόνα, που αποτελεί φαινόμενο μοναδικό και θαυμαστό.

Οι Διαφορικές Εξισώσεις - Το μαθηματικό «εργαλείο» του Νεύτωνα, που μπορεί να προβλέψει σχεδόν τα πάντα στον κόσμο





Από την απαρχή των μαθηματικών, η έννοια της ισότητας υπάρχει ως θεμέλιος λίθος τους. Οι πρώτες σπουδαίες εξισώσεις επινοήθηκαν χιλιετίες πριν. Σήμερα, μέσα σε ακαδημαϊκά βιβλία φιλοξενούνται εκατομμύρια. Οι διαφορικές όμως, είναι σαν να ξεχωρίζουν ανάμεσα τους.
Ενα ιδιάζον είδος εξισώσεων, που εισήχθη στον κόσμο των αριθμών πριν από περίπου 3 αιώνες, αλλά εξελίχθηκε πολλά χρόνια μετά. Μια οικογένεια ισοτήτων με στόχο να «προβλέψει» και όχι απλά να... εξισώσει.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Οι Μαθητικοί Διαγωνισμοί στα Μαθηματικά " Θαλής " και "Υπατία " στην Πιερία (Φωτογραφίες)

 Το Σάββατο 14-11-2015 στο 4ο ΓΕΛ Κατερίνης πραγματοποιήθηκε ο 76ος Πανελλήνιος Μαθητικός διαγωνισμός στα Μαθηματικά "ΘΑΛΗΣ" που τον διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία   καθώς και ο 8ος Μαθητικός διαγωνισμός στα Μαθηματικά "ΥΠΑΤΙΑ " που τον διργανώνει το παράρτημα Ημαθίας της Ε.Μ.Ε. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από το νομό Πιερίας