Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Τα μαθηματικά αγχώνουν τα κορίτσια

Τα μαθηματικά φαίνεται ότι δημιουργούν άγχος στα κορίτσια ειδικά όταν πρόκειται να εξεταστούν σε αυτά



Καθώς πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και το...αγχόμετρο πάει να σπάσει σε πολλούς μαθητές και γονείς, μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα δείχνει ότι σχεδόν σε όλο τον κόσμο τα κορίτσια έχουν σαφώς μεγαλύτερο άγχος για τα μαθηματικά από ό,τι τα συνομήλικα αγόρια. Επιπλέον, στις περισσότερες χώρες (περίπου δύο στις τρεις) τα κορίτσια έχουν κατά μέσο όρο χειρότερες επιδόσεις στα μαθηματικά σε σχέση με τα αγόρια. Οπότε τα κορίτσια μπορούν να παγιδευθούν πιο εύκολα σε ένα φαύλο κύκλο φοβίας και χειρότερων βαθμών, όπου το ένα φέρνει το άλλο.
Η σχέση γυναικών-μαθηματικών

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Το Παράρτημα Ημαθίας της Ε.Μ.Ε και το συνέδριο του ΕΣΙ στην Ημαθία





Το Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (ΕΣΙ) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Δήμο Νάουσας  διοργανώνουν το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στατιστικής με τίτλο: «Ανάλυση Κινδύνου στο Περιβάλλον και την Οικονομία». Το συνέδριο θα διεξαχθεί 4-7 Μαΐου 2016 στη Θεσσαλονίκη και στην πόλη της Νάουσας.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου το  Παράρτημα Ημαθίας της Ε.Μ.Ε.  οργανώνει:
α) Ειδική Συνεδρία με τίτλο «Η Στατιστική στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» με θέματα:
1.        «Ο Μικρός Θαλής» και τα Στοχαστικά Μαθηματικά".

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Βράβευση επιτυχόντων των Μαθηματικών Διαγωνισμών στην Ημαθία

Tο Παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) διοργάνωσε, την Κυριακή 24 Απριλίου 2016 στο Ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον» στη Βέροια, εκδήλωση βράβευσης των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Ημαθίας που διακρίθηκαν στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς «Θαλής», «Ευκλείδης», «Υπατία» και «Καραθεοδωρή».
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Μακρής, Διδάκτορας των Μαθηματικών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Μυστικοί Κώδικες ».
Χαιρέτησαν και βράβευσαν τους μαθητές, ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Κ. Βοργιατζίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Βέροιας κ. Γ. Σοφιανίδης ,  η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών θεμάτων της ΔΔΕ Ημαθίας κα Αναστασία Καρακώστα , διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί της Ημαθίας.
Ο Πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΕΜΕ κ. Στέλιος Μιόγλου, ευχαρίστησε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, συγχάρηκε τους μαθητές και τους γονείς τους για τη διάκρισή τους στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς, αναφέρθηκε στο έργο του Παραρτήματος και στις επόμενες δράσεις του και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι προσφέρουν έργο αφιλοκερδώς καθώς και τους φορείς που συμπαρίστανται στο έργο του Παραρτήματος.
Η ΔΕ του Παραρτήματος  Ημαθίας της EME εύχεται στους μαθητές υγεία και πρόοδο  ενώ στα πλαίσια της συνεχούς βελτίωσης της μαθηματικής τους παιδείας, τους καλεί να παρακολουθήσουν  το 10ο Μαθηματικό Kαλοκαιρινό Σχολείο, που διοργανώνει στις αρχές Αυγούστου. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία της ΕΜΕ Ημαθίας, στην ιστοσελίδα του παραρτήματος  www.emeimathias.gr, eme.lyceum.gr, στην ιστοσελίδα των Μαθηματικών Καλοκαιρινών Σχολείων (www.mathsummerschool.emeimathias.gr)  καθώς  επίσης στη σελίδα του Παραρτήματος στο facebook (ΕΜΕ Ημαθίας).
Η ΔΕ του Παραρτήματος  Ημαθίας της EME ευχαριστεί τον Εκδότη και μαθηματικό Παναγιώτη Κανδύλα (Εκδόσεις Κανδύλας: kandylas.eu) για την προσφορά βιβλίων στους βραβευθέντες μαθητές.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Τα μαθηματικά έχουν το δικό τους «κύκλωμα» στον εγκέφαλο

Είναι τελείως διακριτό από το αντίστοιχο νευρωνικό δίκτυο για τη γλώσσα

Γάλλοι νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν στον εγκέφαλο των επαγγελματιών μαθηματικών τα διακριτά νευρωνικά «αποτυπώματα» της προχωρημένης μαθηματικής σκέψης.
Τα εγκεφαλικά αυτά «κυκλώματα», που ενεργοποιούνται από τις δύσκολες μαθηματικές έννοιες, αποτελούν σε μεγάλο βαθμό το ίδιο νευρωνικό δίκτυο που «χαρίζει» στους ανθρώπους την κατανόηση των απλών αριθμών.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Η φύση «αγαπάει» τα εξάγωνα




 Από τις κηρήθρες ως και τα... μάτια των μυγών, τα εξάγωνα εμφανίζονται πολύ συχνά στη    φύση. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό, αλλά και τι προέκταση μπορεί να έχει στη σύγχρονη αρχιτεκτονική;
Τα «σπίτια» των μελισσών αποτελούν αντικείμενο μελέτης, αλλά και θαυμασμού εδώ και χιλιετίες. Αυτές οι τέλεια κατασκευασμένες, εξαγωνικές δομές, αποτελούν ένα θαύμα της φύσης. Παράλληλες προς το μαγνητικό πεδίο της γης, ώστε να μην κυλάει το μέλι, απολύτως ισοπαχείς, σαν να είναι φτιαγμένες από υπολογιστή. Η... οικοδομική των μελισσών ξεπερνάει και τον καλύτερο μηχανικό.



Πολλοί μαθηματικοί

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Εσπερίδα από το παράρτημα Πιερίας της Ε.Μ.Ε με θέμα ΄ Τα Μαθηματικά στις Πανελλήνιες εξετάσεις: Διαχείριση χρόνου & άγχους, συχνά λάθη

 


Το Παράρτημα Ε.Μ.Ε. Ν. Πιερίας διοργανώνει το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 και ώρα 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ) Εσπερίδα που απευθύνεται σε υποψήφιους μαθητές των πανελληνίων εξετάσεων με ΘΕΜΑ:

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: 
Διαχείριση χρόνου & άγχους, συχνά λάθη

Στην εσπερίδα ομιλητές θα είναι οι
Θεόδωρος Κουφός, τέως Σύμβουλος Μαθηματικών και
Βασίλειος Αποστόλου, Εργασιακός ψυχολόγος, Σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Επιτυχόντες του Διαγωνισμού " Παιχνίδι και Μαθηματικά ¨ στην Ημαθία



Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, στο πλαίσιο του περιοδικού της «Μικρός Ευκλείδης» και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, διοργάνωσε την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 τον 10ο Μαθητικό Διαγωνισμό στα Μαθηματικά «Παιχνίδι και Μαθηματικά» για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.
            Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες των σχολείων που πήραν μέρος, υπό την επίβλεψη των δασκάλων.
Στον φετινό διαγωνισμό πήραν μέρος 1613 μαθητές από 50 Δημοτικά Σχολεία της Ημαθίας. Η συμμετοχή αυτή δείχνει και το μέγεθος της αποδοχής του διαγωνισμού από τους μαθητές και τους δασκάλους τους, οι οποίοι στηρίζουν το θεσμό δίνοντας βήμα στην καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης.
Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ημαθίας της ΕΜΕ ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, σύμφωνα με τα οποία διακρίθηκαν 355 μαθητές. Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν  και καλούμε όσους διακρίθηκαν να πάρουν μέρος στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Μαΐου σε Αλεξάνδρεια, Βέροια και Νάουσα στα εξεταστικά κέντρα που θα ανακοινωθούν.
Υπενθυμίζουμε ότι φέτος το Παράρτημα διοργανώνει το 10ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας από 31 Ιουλίου ως 6 Αυγούστου. Καλούμε τους μαθητές που την επόμενη σχολική χρονιά θα φοιτούν από ΣΤ΄ Δημοτικού έως και το Λύκειο, να το παρακολουθήσουν. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τα γραφεία της ΕΜΕ Ημαθίας,  την  ιστοσελίδα του Παραρτήματος στη διεύθυνση www.emeimathias.gr, eme.lyceum.gr την ιστοσελίδα των Μαθηματικών Καλοκαιρινών Σχολείων www.mathsummerschool.emeimathias.gr καθώς και τη σελίδα «ΕΜΕ Ημαθίας» στο facebook.

Οι επιτυχόντες μαθητές είναι:

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Προβολή του ντοκιμαντέρ "Πώς μίσησα τα Μαθηματικά" στη Θεσσαλονίκη

"How I Came to Hate Math" /"Πώς μίσησα τα Μαθηματικά"
Olivier Peyon / 100′ / 2013 / Γαλλία

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, 20.00, Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Το ντοκιμαντέρ "Πώς μίσησα τα Μαθηματικά" / "How I came to hate Math" ασχολείται με τη διδακτική των Μαθηματικών, η οποία τα κάνει να φαίνονται δύσκολα και απρόσιτα, και αναζητεί τρόπους ώστε η διδακτική να φέρνει τα Μαθηματικά κοντά μας.

Ποια είναι η σχέση σας με τα μαθηματικά; Tα καταλαβαίνετε; Τα αγαπάτε;

Γρίφος Brainstring Advanced και η μαθήτρια από την Βέροια






Η μαθήτρια Κεφάλα Μαρία  της Α΄Τάξης του 4ου ΓΕΛ Βέροιας είναι η πρώτη που έλυσε τον γρίφο στην 8η Μαθηματική Εβδομάδα κατά την επίσκεψη του σχολείου της . 
( Στην7η Μαθηματική εβδομάδα τον έλυσε μόνο ένας μαθητής)
Η συγκεκριμένη μαθήτρια είναι πάντα στους επιτυχόντες μαθητές των  Διαγωνισμών της Μαθηματικής Εταιρείας (Ημαθιώτικους και Εθνικούς)


Πως παίζεται;

Ο Όμηρος, η αριστεία στα Μαθηματικά και ο μυστικός αριθμός 3 στην Οδύσσεια και την Ιλιάδα



Άριστος γνώστης των μαθηματικών, με ιδιαίτερη προτίμηση στον αριθμό τρία φαίνεται πως ήταν ο 'Ομηρος: τόσο στην Ιλιάδα, όσο και στην Οδύσσεια, χρησιμοποιεί με αξιοσημείωτο τρόπο στις αναφορές του χαρακτηριστικούς αριθμούς από το ένα ως το εννέα και τα πολλαπλάσιά τους, ενώ το ίδιο το μέτρο των στίχων διαπνέεται από αρμονία που θυμίζει τα πυθαγόρεια μαθηματικά μοντέλα.