Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

«Γιορτή Μαθηματικών» στη Βέροια

 

«Γιορτή Μαθηματικών» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 15/10/2022 στη Βέροια και συγκεκριμένα στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση με τίτλο «Γιορτή Μαθηματικών» απηύθυνε η πρόεδρος του παραρτήματος της Ε.Μ.Ε Ημαθίας, Χαρούλα Σαραφοπούλου και  στη συνέχεια, παρουσίασε έναν – έναν τους ομιλητές και πριν την έναρξη της κάθε ομιλίας, διάβασε τα βιογραφικά τους.

Τον λόγο αρχικά πήρε ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Αντωνίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα με τίτλο «Το Κβαντικό πανηγύρι».

Στη συνέχεια ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχαήλ Λάμπρου μίλησε για το θέμα «Ευρετική ή γιατί ο Αρχιμήδης είπε ότι κάνει μεγάλη υπηρεσία στα Μαθηματικά»

Και τέλος, τα «Φημισμένα προβλήματα των πιθανοτήτων», ανέπτυξε ο Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πολυχρόνης Μωυσιάδης.

Το video της εκδήλωσης είναι από το verianet.gr .


 

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Πώς δημιουργήθηκαν τυχαία τα σύμβολα συν (+) και πλην (-)

 

Οι μαθηματικές σημειώσεις του 11ου αιώνα διέφεραν πολύ από αυτές που ξέρουμε σήμερα. Πέρα από τα αριθμητικά ψηφία, δεν υπήρχαν σύμβολα, όπως το συν (+) και το πλην (-), και οι εξισώσεις γράφονταν με λέξεις.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Ίππασος: Ο μαθητής που… πρόδωσε τον Πυθαγόρα και βρήκε τον πρώτο άρρητο αριθμό

 


Ήταν ίσως ο καλύτερος μαθητής που φοίτησε ποτέ στη σχολή του Πυθαγόρα. Την ίδια στιγμή όμως ήταν και αυτός που κατάφερε να καταρρίψει τους Πυθαγόρειους, ανοίγοντας ένα νέο, πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τα μαθηματικά.

Η διάσημη σχολή του Πυθαγόρα – Οι «θεϊκοί» αριθμοί και η ελλιπής εξήγηση του κόσμου

Οι Πυθαγόρειοι δεν ήταν μία αμιγώς επιστημονική ομάδα. Για την ακρίβεια, οι βασικές ανησυχίες τους κυμαίνονταν γύρω από την φιλοσοφία και την θρησκεία. Τα μαθηματικά ωστόσο κατείχαν την ύψιστη θέση στην διαμόρφωση της ιδεολογίας τους.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Isabelle Galmiche: Η μαθηματικός στο πλευρό του Sebastien Loeb

 

H Isabelle Galmiche πραγματοποίησε ονειρικό ντεμπούτο στην κορυφαία κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, κατακτώντας τη νίκη ως συνοδηγός του Sebastien Loeb – Ας τη γνωρίσουμε.

Λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση της αποχώρησης του Daniel Elena από την συνοδήγηση σε επαγγελματικό επίπεδο, έγινε γνωστό πως νέα συνοδηγός του Sebastien Loeb, θα είναι η 50χρονη Γαλλίδα, Isabelle Galmiche.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Η εφαρμογή της θεωρίας του Jacob Bernoulli στα τυχερά παιχνίδια

 

 


Ο Γιακόμπ Μπερνούλι (Jacob Bernoulli, 6 Ιανουαρίου 1655 – 16 Αυγούστου 1705) ήταν Ελβετός μαθηματικός, ένας από τους πολλούς διακεκριμένους μαθηματικούς της οικογένειας Μπερνούλι. Ο Γιακόμπ γεννήθηκε στη Βασιλεία. Ακολουθώντας την επιθυμία του πατέρα του, σπούδασε θεολογία και έγινε κληρικός. Αντιθέτως όμως με τις επιθυμίες των γονέων του σπούδασε επίσης μαθηματικά και αστρονομία. Ταξίδεψε στην Ευρώπη από το 1676 μέχρι το 1682, ενημερωνόμενος για τις τελευταίες ανακαλύψεις στα μαθηματικά και τις επιστήμες, όπως τα έργα του Ρόμπερτ Μπόιλ και του Ρόμπερτ Χουκ.

Τετρακτύς , το ιερό σύμβολο των Πυθαγορείων

 


Η Τετρακτύς αποτελεί την ουσία της διδασκαλίας και το ιερό σύμβολο των Πυθαγορείων. Αποτελείται από τους δέκα πρώτους αριθμούς(1-10) τοποθετημένους σε τέσσερις σειρές (ένας στην πρώτη σειρά, δύο στην δεύτερη, τρεις στην τρίτη και τέσσερις στην τέταρτη σειρά) όπως και στην εικόνα φαίνεται. Τετρακτύν αποκαλούσαν την “Τετράδας” που είναι στην Πυθαγόρειο Φιλοσοφία η ουσία και η έννοια του αριθμού τέσσερα. Η Τετρακτύς είναι ο τέταρτος “τριγωνικός αριθμός” εμφανίζοντας έτσι μια άλλη άποψη της σχέσης Τετράδας και Τετρακτύος.

Η Τετρακτύς

Ο Θαλής έκρινε πως το σωστό ήταν να απαντήσει στα προσβλητικά λόγια, αλλά, με το δικό του τρόπο.

 


Κι αλήθεια, ποτέ του δε θα μπορούσε ο Μέλισσος να λησμονήσει το Θαλή. Να τι είχε συμβεί πριν από χρόνια:

Ο Θαλής, απασχολημένος καθώς ήταν συνεχώς με την επιστημονική του έρευνα, δεν είχε φροντίσει να αποκτήσει χρήματα. Η απόκτηση χρημάτων δεν τον ενδιέφερε άλλωστε και ιδιαίτερα, αφού πίστευε ότι η πιο πολύτιμη αλλά και η πιο σταθερή περιουσία που μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος στη ζωή του είναι η γνώση. «Ο πλούτος είναι κάτι το αβέβαιο», συνήθιζε να λέει ο Θαλής, όπως και όλοι οι σοφοί άνθρωποι του καιρού του, «όμως η γνώση, από τη στιγμή που την αποκτάς, είναι για πάντα δική σου και κανείς ποτέ δεν μπορεί να σου τη στερήσει».

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Δημήτρης Χριστοδούλου: Ο σπουδαιότερος εν ζωή Έλληνας μαθηματικός μιλάει στη LiFO

Εκάλη. Το πρωινό είναι χειμωνιάτικο. Μια απόλυτη ησυχία επικρατεί παντού. Το σπίτι του διεθνούς φήμης Έλληνα μαθηματικού βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της περιοχής. Πλέον, όταν βρίσκεται στην Ελλάδα, ζει απομονωμένος σ’ αυτή την επιβλητική μονοκατοικία και η μοναδική του έξοδος είναι η καθημερινή του βόλτα στην περιοχή. Με υποδέχεται στην είσοδο και κατευθυνόμαστε στο σαλόνι του σπιτιού. Οι πρώτες εικόνες που αντικρίζω θυμίζουν μουσείο. Ενθύμια, αμέτρητες φωτογραφίες, σπάνια έπιπλα, βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες και, φυσικά, ένα δωμάτιο το οποίο είναι ασφυκτικά γεμάτο με τα βραβεία και τις διακρίσεις που έχει λάβει όλα αυτά τα χρόνια. Μπροστά μου, άλλωστε, έχω τον άνθρωπο ο οποίος στην ηλικία των είκοσι ετών αναγορεύτηκε διδάκτορας στο Πρίνστον, ενώ στη διάρκεια της καριέρας του ασχολήθηκε με κάποια από τα δυσκολότερα προβλήματα της Μαθηματικής Φυσικής. Το φθινόπωρο του 1977, όταν ήταν ως μεταδιδακτορικός στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στο Μόναχο, ο Γιούργκεν Έλερς, ένας από τους διευθυντές του Ινστιτούτου, διέβλεψε την κλίση του στα μαθηματικά και φρόντισε ώστε να σπουδάσει μαθηματικά στο Παρίσι.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Τι ενδιαφέρον κρύβει το 2022;

 


Μαθηματικά το 2022, εκτός από άρτιος αριθμός, είναι και σφηνικός αριθμός διότι γράφεται ως γινόμενο τριών πρώτων αριθμών 2x3x337=2022. Διαθέτει όπως όλοι οι σφηνικοί αριθμοί οκτώ διαιρέτες (1, 2, 3, 6, 337, 674, 1011, 2022).