Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας αριστούχος των Πανελλαδικών που λατρεύει τα Μαθηματικά


Μπήκε πρώτος στο Μαθηματικό Αθήνας, συγκεντρώνοντας 19.532 μόρια στο 4ο Επιστημονικό πεδίο. Ο Δημήτρης Λυγκώνης, απόφοιτος του Α’ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, ξεχώρισε στις Πανελλαδικές εξετάσεις με τις επιδόσεις του και μοιράζεται με τους αναγνώστες του naftemporiki.gr μερικές από τις σκέψεις του για την πρωτιά του, για τον ρόλο του σχολείου και της οικογένειας στην επιτυχία του, αλλά και για τη σχέση των Μαθηματικών που τόσο αγαπά με τη Ρητορική, στην οποία διακρίθηκε στους αγώνες που πραγματοποιούν τα Αρσάκεια κάθε χρόνο.
Παρόλο που ο Δημήτρης είχε τη δυνατότητα να περάσει σε υψηλόβαθμη σχολή του Πολυτεχνείου με τους βαθμούς που συγκέντρωσε, ο ίδιος αποφάσισε να επιλέξει με βασικό κριτήριο το τι του αρέσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Η αγάπη του για τα Μαθηματικά, σε συνδυασμό με τις πρώτες σκέψεις του για σπουδές πάνω στη συγκεκριμένη επιστήμη, ξεκίνησαν όταν ήρθε σε επαφή με την Ευκλείδεια Γεωμετρία, στην Α’ Λυκείου, πήρε όμως την τελική του απόφαση λίγες ημέρες πριν καταθέσει το μηχανογραφικό του.
Μπορεί ο Δημήτρης να θεωρεί μεγάλη του τιμή το ότι πέρασε πρώτος στη σχολή του, ωστόσο δεν δίνει τεράστια αξία σε αυτό. «Όχι από δήθεν μετριοφροσύνη, αλλά επειδή πιστεύω ότι σημασία έχει ποιος θα βγει πρώτος από τη σχολή», όπως αναφέρει.
Υπήρχε όμως κάποιο «μυστικό» για την επιτυχία του; Ο Δημήτρης επισημαίνει ότι τα κατάφερε με αρκετό διάβασμα στη Γ’ Λυκείου, γερές βάσεις από τις υπόλοιπες δύο τάξεις του Λυκείου και πάνω απ’ όλα όρεξη και αγάπη για αυτό που κάνει, ενώ αναγνωρίζει ότι, πέρα από το διδακτικό κομμάτι, οι αξιόλογοι καθηγητές του σχολείου στο οποίο φοίτησε, του έδωσαν αρκετά ερεθίσματα ώστε να «ψαχτεί» περαιτέρω.
Πάντως, αν και οι περισσότερες ώρες της ημέρας του ήταν αφιερωμένες στο διάβασμα, ο Δημήτρης φρόντιζε να βρίσκει χρόνο και για άλλες αγαπημένες του ασχολίες. «Πίστευα ότι αν αφιερώσω όλο μου το χρόνο στο διάβασμα, παρατάω ένα κομμάτι του εαυτού μου και το φοβόμουν πολύ αυτό», επισημαίνει.
Μπορεί να θυσίασε ορισμένες από τις εξόδους του με φίλους, ωστόσο πιστεύει ότι κάποιος που διάβαζε γενικά στο Λύκειο, έχει αρκετά περιθώρια να συνδυάσει το διάβασμα με άλλες ασχολίες. Πάντα λοιπόν έβρισκε χρόνο για να διαβάζει για τους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας, της Πληροφορικής και ό,τι άλλο του κινούσε το ενδιαφέρον, ενώ επίσης άκουγε πολλή μουσική και παρακολουθούσε μανιωδώς αμερικανικές σειρές.
Σημαντικός ήταν για το Δημήτρη και ο ρόλος της οικογένειάς του, η οποία τον στήριξε σε όλη τη διάρκεια της Γ’ Λυκείου. Αν και οι γονείς του τον συμβούλευσαν να σκεφτεί την πιθανότητα να πάει στο Πολυτεχνείο, στήριξαν την απόφασή του, διακρίνοντας την αγάπη του γιου τους για τα Μαθηματικά. «Είμαι περήφανος γι’ αυτούς διότι, ποτέ δεν προσπάθησαν να παρέμβουν στις αποφάσεις μου. Βλέπω άλλα παιδιά στην ηλικία μου που επέλεξαν σχολές μόνο και μόνο επειδή τους ώθησαν οι γονείς τους να το κάνουν», λέει ο Δημήτρης.
Σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια, ο νέος φοιτητής θα ήθελε αρχικά να αφοσιωθεί στο αντικείμενο που επέλεξε να σπουδάσει, ενώ δηλώνει ότι σκέφτηκε και την επιλογή να φύγει στο εξωτερικό για σπουδές, αν και πιστεύει ότι δύσκολα μπορεί να βρει κανείς αλλού την ομορφιά της Ελλάδας: «Το να φύγω από τη χώρα στα μάτια μου μοιάζει σαν ένας έμμεσος διωγμός. Μου φαίνεται πως αφήνω κάτι που έστω και κληρονομικά μου ανήκει, σε αυτούς που μόνο στόχο έχουν να το καταστρέψουν», δηλώνει.
«Εκτός από αυτά πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι θα σπουδάσω σε ένα Πανεπιστήμιο που είναι δημόσιο και πληρώνει όλη η κοινωνία για τις σπουδές μου. Αυτό πιστεύω σε δεσμεύει στο να συνεισφέρεις με την εργασία σου μετέπειτα σε αυτή την κοινωνία. Παρ’ όλα αυτά όμως, θεωρώ ότι θα είμαι εκεί που με εκτιμούν περισσότερο και είμαι πιο ευτυχισμένος», συμπληρώνει ο Δημήτρης.
Πέρα από τα Μαθηματικά, τα οποία αγαπά, ο Δημήτρης κατέχει διακρίσεις στους Ρητορικούς αγώνες που διοργανώνουν τα Αρσάκεια κάθε χρόνο. Πώς όμως συνδυάζονται αυτά τα δύο; Ο ίδιος απαντά: «Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι υπάρχει μια πολύ στενή σχέση μεταξύ ρητορικής και μαθηματικών. Καταρχάς, είναι και τα δύο ένας οργασμός δημιουργικότητας και φαντασίας. Το να σκεφτείς ένα πολύ καλό επιχείρημα δεν απέχει πολύ από το να σκεφτείς μια κομψή λύση για ένα πρόβλημα. Ένα άλλο στοιχείο που συνδέει τα δύο αντικείμενα είναι η ανάγκη αλλά και η απαίτηση για λογική αυστηρότητα. Τα Μαθηματικά και η Ρητορική είναι μια διαρκής άσκηση στον ορθολογισμό».
Δε μένει παρά να ευχηθούμε καλή αρχή και καλή σταδιοδρομία τόσο στον Δημήτρη, όσο και στους υπόλοιπους νέους που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τις σπουδές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου