Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Στον Πιέρ Ντελίν το βραβείο "Άμπελ"





Ο Βέλγος μαθηματικός Πιέρ Ντελίν είναι ο φετινός κάτοχος του βραβείου "Άμπελ", που θεωρείται και ως "Νόμπελ" των Μαθηματικών.
Στον Βέλγο μαθηματικό Πιέρ Ντελίν απονεμήθηκε φέτος το βραβείο "Αμπελ". Το βραβείο συνοδεύεται με ποσό έξι εκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (περίπου ενός εκατομμυρίων δολαρίων) και απονεμήθηκε στον Ντελίν από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων για τη σημαντική συνεισφορά του στην αλγεβρική γεωμετρία, τη θεωρία των αριθμών και άλλα συναφή πεδία, σύμφωνα με το "Nature" και το "New Scientist".
Ο 68χρονος Ντελίν είναι ομότιμος καθηγητής του Ινστιτούτου Προωθημένων Σπουδών του πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ, όπου δίδαξε μεταναστεύοντας από το Ινστιτούτο Ανωτέρων Επιστημονικών Σπουδών της Γαλλίας, στο οποίο το 1970 είχε διοριστεί ως το νεότερο μέλος του διδακτικού προσωπικού.
Ο επιφανής μαθηματικός, μαθητής του γερμανού μαθηματικού Αλεξάντερ Γκρόδεντικ, έχει ήδη βραβευτεί από το 1978 με το άλλο σημαντικό μαθηματικό βραβείο, το «Φιλντς» (που δίνεται κάθε τέσσερα χρόνια σε μαθηματικούς μόνο κάτω των 40 ετών), επειδή το 1974 είχε αποδείξει την τελευταία και πιο δύσκολη από τις λεγόμενες «Εικασίες Weil». Έχει συγγράψει πάνω από 100 μαθηματικές εργασίες και διάφορες μαθηματικές έννοιες ήδη φέρουν τιμητικά το όνομά του. Μεταξύ άλλων, είναι επίτιμο μέλος των Μαθηματικών Εταιριών του Λονδίνου και της Μόσχας.
Ο Τίμοθι Γκάουερς του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που παρουσίασε το έργο του Ντελίν μετά την ανακοίνωση της βράβευσης, τον αποκάλεσε "έναν από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς όλων των εποχών". Όπως είπε, ο βέλγος μαθηματικός «έκανε πολλές διαφορετικές συνεισφορές που είχαν τεράστια επίδραση στα μαθηματικά κατά τα τελευταία 40-50 χρόνια».
"Εξεπλάγην ιδιαίτερα. Αισθάνομαι ότι αυτά τα χρήματα (σ.σ. του βραβείου) ανήκουν στα μαθηματικά περισσότερο από ό,τι σε μένα, όμως δεν έχω ιδέα πώς να τα χρησιμοποιήσω με τρόπο χρήσιμο για τα μαθηματικά", δήλωσε ο ίδιος ο Ντελίν μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του.
Το Βραβείο Άμπελ δίνεται κάθε χρόνο στο Όσλο από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων σε ανάμνηση του διάσημου νορβηγού μαθηματικού Νιλς Χένρικ Άμπελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου