Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Τα μαθηματικά στα λάχανα, η γοητεία και η ευστροφία των Ποντίων - Η μοναδική ομιλία του Ανδρέα Πούλου (βίντεο)


Οι Πόντιοι μόνο ανόητοι δεν είναι, αντίθετα είναι πανέξυπνοι που έφταιξαν (έστω και ανεκδοτολογικά) τετράγωνους τροχούς, δηλαδή κατά μία έννοια τετραγώνισαν τον κύκλο... Ποδήλατο με τετράγωνους τροχούς κινείται μια χαρά!!!

Το ωραίο πρόσωπο της κυρίας γοητεύει και αυτό οφείλεται στα...μαθηματικά!!!

Μαθηματικά είναι και τα λάχανα!!!

Αυτά και άλλα πολλά εξόχως πρωτάκουστα κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον το πρωινό της Κυριακής σε ένα κοινό που προσήλθε να καμαρώσει τα παιδιά του στη βράβευσή τους από τη Μαθηματική Εταιρία. Και βέβαια μάλλον δεν θα είχε διάθεση να ακούει ατέλειωτους λόγους και ομιλίες, από αυτές που λένε σχεδόν πάντα τα ίδια και τα ίδια...

Το Παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας βράβευσε τους διακριθέντες μαθητές (Video)









Στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η εκδήλωση βράβευσης των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Ημαθίας, που διακρίθηκαν στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς του σχολικού έτους 2014-2015.

Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν το Παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας  (Ε.Μ.Ε.) που βράβευσε τους διακριθέντες μαθητές.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο σχολικός σύμβουλος Ανατ. Θεσσαλονίκης και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Μ.Ε., Ανδρέας Πούλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Κρυμμένα μαθηματικά σε καθημερινά αντικείμενα» και με τον τρόπο της προσέγγισης και της παρουσίας, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Το Βραβείο Άμπελ (Nόμπελ Μαθηματικών) σε δύο μεγάλους Μαθηματικούς



Στον Τζον Νας, τον 86χρονο Αμερικανό μαθηματικό από το Πανεπιστήμιο του Princeton και στον Λιούις Νίρενμπεργκ, τον καναδικής καταγωγής καθηγητή στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών Courant του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, θα απονεμηθεί, στις 19 Μαΐου στο Όσλο, το φετινό Βραβείο Άμπελ. Πρόκειται για το διεθνές βραβείο – αποκαλείται και Νόμπελ των Μαθηματικών – που απονέμεται κάθε χρόνο από τον Βασιλιά της Νορβηγίας σε έναν ή περισσότερους μαθηματικούς με σπουδαία συνεισφορά στην επιστήμη. Το βραβείο φέρει το όνομα του Νορβηγού μαθηματικού Νιλς Χένρικ Άμπελ (1802-1829) και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 6 εκατ. Νορβηγικών κορόνων, γύρω στα 740.000 ευρώ.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η ιστορία του... «τυχαίου» -Πώς τα μαθηματικά μετέτρεψαν τη μοίρα σε πιθανότητες



Η ύπαρξη του «τυχαίου» έχει γίνει αντιληπτή εδώ και αρκετές χιλιετίες. Η εξήγηση του όμως δεν έχει υπάρξει ακόμα. Στην πρώτη προσπάθεια τους να βάλουν τάξη στην ανεξήγητη ροή των γεγονότων, οι άνθρωποι δημιούργησαν την έννοια της «μοίρας». Αρκετά αργότερα, με λίγο ψυχραιμότερη κρίση, επινόησαν τις πιθανότητες.
Τα μαθηματικά της αβεβαιότητας της τύχης – Ενα εργαλείο που δημιουργήθηκε για χάρη του... τζόγου
Πρόκειται μάλλον για το μοναδικό κλάδο των μαθηματικών που δουλεύει πάνω στην απόλυτη αβεβαιότητα. Για ακριβώς αυτόν τον λόγο, σε αντίθεση με κάθε άλλο επιστημονικό τομέα, τα αποτελέσματα που δίνει είναι απλά... προβλέψεις. Οι πιθανότητες δεν είναι ένα εργαλείο που μπορεί να εξουδετερώσει την έννοια του τυχαίου. Το μόνο που κατάφεραν οι μαθηματικοί με την δημιουργία αυτής της θεωρίας , ήταν να περιορίσουν την ισχύ του. Να φτιάξουν διαβαθμίσεις ανάλογα με τις... πιθανότητες του.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Έμμυ Ναίτερ (Amalie Emmy Noether)





Η Έμμυ Ναίτερ (Amalie Emmy Noether) γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1882 και πέθανε στις 14 Απριλίου 1935. Ήταν μία πολύ σημαντική Γερμανίδα μαθηματικός γνωστή για την πρωτοποριακή συμβολή της στην αφηρημένη άλγεβρα και τη θεωρητική φυσική.
Αναφέρεται από τους Πάβελ Αλεξανδρώφ , Άλμπερτ Αϊνστάιν, Jean Dieudonné, Hermann Weyl, Νόρμπερτ Βίνερ και άλλους ως η πιο σημαντική γυναίκα στην ιστορία των μαθηματικών που επέφερε ριζικές αλλαγές στις θεωρίες των δακτυλίων, των σωμάτων, και των αλγεβρικών δομών.
Στη φυσική, το θεώρημα της Ναίτερ εξηγεί τη θεμελιώδη σχέση μεταξύ συμμετρίας και των νόμων διατήρησης.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η Ημαθία βραβεύει τα Μαθηματικά Μυαλά


Αρχαία Ελλάδα: Η κοιτίδα της μαθηματικής σκέψης

 
Ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός γεννήθηκε και αναπτύχθηκε έχοντας ως βάση τον τρόπο σκέψης που χάραξαν, διαμόρφωσαν και δίδαξαν οι αρχαίοι Έλληνες.
 
Για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα ο νους δεν ικανοποιείται με τις μυθολογικές ερμηνείες του κόσμου.
 
Ο μελετητής δεν αρκείται να δώσει πρακτικές απαντήσεις στα προβλήματα, αλλά προσπαθεί να επεκταθεί παραπέρα σε όλα τα νοητά αντίστοιχα προβλήματα, να οδηγηθεί σε γενικεύσεις και σε αφαιρέσεις, να οικοδομήσει τον ορθό λόγο για να διατυπώσει με σαφήνεια έννοιες, ορισμούς και νόμους γενικούς.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Εαρινή Ισημερία

Ισημερία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η διάρκεια την ημέρας και της νύχτας είναι ίσες.
  • Η εαρινή ισημερία γίνεται στις 20 ή 21 Μαρτίου.
  • Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου.


Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία αφορούν την εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν οι αντίθετες εποχές και στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Μαθηματικά και Φιλοσοφία - Μια ιδιαίτερη σχέση



Εχοντας αμέτρητα πράγματα να «χωρίσουν», οι θεωρητικές και οι θετικές επιστήμες αποτελούν ξεχωριστή επιλογή κάθε μαθητή του λυκείου που έρχεται στην δύσκολη θέση να διαλέξει μεταξύ... δύο βασικών κλάδων της επιστήμης. Το ταλέντο στα μαθηματικά, ή η έφεση στα αρχαία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που θα οδηγήσουν τους μαθητές στην επιλογή της κατεύθυνσης τους. Μια επιλογή που έρχεται να αποκλείσει σε τεράστιο βαθμό κάθε επαφή με την... θεωρητικά αντίθετη επιστήμη. Γιατί όμως στηρίζουμε αυτό το ξεκάθαρο διαχωρισμό μεταξύ θετικών και θεωρητικών επιστημών;

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Βράβευση μαθητών που διακρίθηκαν στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς «Θαλής», «Ευκλείδης», «Αρχιμήδης», «Υπατία» και «Καραθεοδωρή» από το παράρτημα Ημαθίας της Ε.Μ.Ε.



Το Παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας βραβεύει τους μαθητές, που διακρίθηκαν στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς «Θαλής», «Ευκλείδης», «Αρχιμήδης», «Υπατία» και «Καραθεοδωρή», την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 και ώρα 11:00 πμ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας.
Κεντρικός ομιλητής της τελετής βράβευσης είναι ο κ. Ανδρέας Πούλος, Σχολικός Σύμβουλος Ανατολικής Θεσσαλονίκης και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Μ.Ε.  Η ομιλία του αναφέρεται στα «Κρυμμένα μαθηματικά σε καθημερινά αντικείμενα».

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Το Πυθαγόρειο Θεώρημα γίνεται κόμικ για να το καταλαβαίνουν τα παιδιά



«Το τετράγωνο της υποτείνουσας ενός ορθογώνιου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κάθετων πλευρών».
 Πόσες «τραυματικές» ιστορίες έχουν «γραφεί» στα σχολικά θρανία, γύρω από το Πυθαγόρειο Θεώρημα και άλλα γεωμετρικά αξιώματα; Και πως μπορεί να απλοποιηθεί για παιδιά;

Πόσοι παλιοί μαθητές θυμούνται «εφιαλτικά» το -κατεξοχήν παρεξηγημένο- μάθημα της Γεωμετρίας; Θα μπορούσαν, όμως, οι γεωμετρικές έννοιες να ζωντανέψουν και να γίνουν πιο φιλικές στα παιδιά, ακόμη και σε εκείνα των πρώτων τάξεων του Δημοτικού;

Master Class Μαθηματικών