Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Κούρδος, πρώην πρόσφυγας, ανάμεσα στους νικητές του «Νόμπελ των Μαθηματικών»


Μεγάλωσε μέσα σε πόλεμο, βοηθώντας τους αγρότες γονείς του. Κι όμως, ο Καουσέρ Μπιρκάρ, ένας Κούρδος πρώην πρόσφυγας, ήταν ανάμεσα στους νικητές του βραβείου Fields, του λεγόμενου «Νόμπελ των Μαθηματικών».


Το βραβείο απονεμήθηκε σε τέσσερις μαθηματικούς: τον 40χρονο καθηγητή Καουσέρ Μπιρκάρ του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, τον 30χρονο Γερμανό καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βόννης Πέτερ Σόλτσε, τον 34χρονο Ιταλό Καθηγητή του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης Αλέσιο Φιγκάλι και τον 36χρονο Ινδο-Αυστραλό καθηγητή του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον Ακσάι Βενκατές.

Το Fields απονέμεται ανά τετραετία σε μαθηματικούς έως 40 ετών, και για πρώτη φορά στην 82ετή ιστορία του, κανείς από τους βραβευθέντες δεν προέρχεται από τις ΗΠΑ ή τη Γαλλία. Κάθε βραβείο συνοδεύεται από το ποσόν των 15.000 καναδικών δολαρίων.

Ο Μπιρκάρ γεννήθηκε στο Μαριβάν του Ιράν, μια κουρδική πόλη που υπέφερε στον πόλεμο Ιράν-Ιράν τη δεκαετία του ‘80. Σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ενώ πήγε στη Βρετανία το 2000. Μία χρονιά αργότερα, έγινε Βρετανός πολίτης.

«Οταν ήμουν στο σχολείο, ήταν μια χαοτική περίοδος. Υπήρχε ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ιράκ και η οικονομική κατάσταση ήταν αρκετά άσχημη», δήλωσε στον Guardian. «Οι γονείς μου ήταν αγρότες, οπότε περνούσα τον περισσότερο χρόνο βοηθώντας τους. Κατά πολλές έννοιες, δεν ήταν το ιδανικό περιβάλλον για να ενδιαφερθεί ένα παιδί για κάτι όπως τα μαθηματικά συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου