Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Μαθηματικός τύπος για το τέλεια διακοσμημένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο






Μέλη της μαθηματικής κοινότητας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ έψαξαν και βρήκαν -μέσω μαθηματικών τύπων- ποιο είναι το τέλειο δέντρο και πόσο διάκοσμο χρειάζεται!
Και ιδού ο μαθηματικός τύπος

Αριθμός από στολίδια: Πάρε την τετραγωνική ρίζα του 17, διαίρεσε την δια 20 και πολλαπλασίασε την με το ύψος του δέντρου σε εκατοστά. 
[(τετραγωνική ρίζα του 17) / 20]  Χ  (Ύψος δέντρου σε εκατοστά)

Μήκος γιρλάντας: Πολλαπλασίασε το 13 με το π (3,1415), διαίρεσέ το με 8 και πολλαπλασίασε με το ύψος του δέντρου σε εκατοστά. 
[(13  Χ  π ) / 8 ]  Χ  (Ύψος δέντρου σε εκατοστά)

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Η Τριχοτόμηση γωνίας




Σήμερα δεν γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες τέθηκε το πρόβλημα της τριχοτόμησης γωνίας στην ελληνική αρχαιότητα. Ξέρουμε όμως ότι αποτελούσε το ένα από τα τρία μεγάλα προβλήματα μετά το Δήλιο και τον τετραγωνισμό του κύκλου Ουσιαστικά το πρόβλημα έγκειται στην τριχοτόμηση οξείας γωνίας, διότι αν είναι αμβλεία αφαιρούμε από αυτήν την ορθή που μπορεί να τριχοτομηθεί με χάρακα και διαβήτη. Η τριχοτόμηση όμως μιας οξείας γωνίας είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μόνο με χάρακα και διαβήτη γιατί η εξίσωση που την εκφράζει είναι τρίτου βαθμού χωρίς να μπορεί να αναχθεί σε δευτέρου. Πράγματι από τη τριγωνομετρία, μας είναι γνωστή η σχέση: 

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΥΠΑΤΙΑ 2019

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο 12ος Μαθητικός Μαθηματικός διαγωνισμός Υπατία που διοργανώνει το παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν και μαθητές από τους νομούς Έβρου , Κοζάνης ,Πιερίας και Φλώρινας με την συνεργασία των τοπικών παραρτημάτων της Ε.Μ.Ε. και των αντίστοιχων Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.






Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Τα μαθηματικά είναι παντού .

Κρυμμένα πίσω από σύμβολα, εξισώσεις και αγνώστους, τα μαθηματικά σηκώνονται από το τετράδιο και μάς προσφέρουν απλόχερα τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας: από την πορεία της μπάλας σε ένα ποδοσφαιρικό σουτ προς το τέρμα, μέχρι τη χρύση του χρυσού κανόνα στην τέχνη και από το άλμα ενός ποδηλάτου μέχρι τη ροπή στην κίνηση ενός ρομπότ, όλα αυτά τα περίεργα σύμβολα που γράφουμε στον πίνακα ή το χαρτί επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας.




Το βίντεο είναι παραγωγή του προγράμματος "Inspiring Education" της τοπικής κυβέρνησης της Alberta στον Καναδά.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

35χρονος Ελληνας έλυσε μαθηματικό γρίφο... 78 ετών

Ο καθηγητής Δημήτρης Κουκουλόπουλος



Στα μαθηματικά υπάρχουν θεωρήματα, εικασίες και υποθέσεις, που παιδεύουν τους επιστήμονες περισσότερο από 100 χρόνια.

Μαθηματικοί έχουν αφιερώσει ολόκληρη την ζωή τους για την απόδειξη μιας Εικασίας ή ενός Θεωρήματος, ενώ επιστημονικές κυψέλες που έχουν αναπτυχθεί σε πανεπιστημιακά τμήματα και ασχολούνται με τη θεωρία των αριθμών, προσπαθούν να λύσουν ορισμένες Εικασίες ή Θεωρήματα που στο πέρασμα του χρόνου έχουν πάρει τα χαρακτηριστικά θρύλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Εικασία του Πουανκαρέ» που μετά από 100 χρόνια λύθηκε από τον Ρώσο μαθηματικό Γρεγκόρι Πέρελμαν. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον δέκα πολύ διάσημα προβλήματα Εικασίες ή Θεωρήματα που παραμένουν άλυτα με την πρωτοπορία της διεθνούς μαθηματικής κοινότητας να εστιάζει στη λύση τους.

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Ένας ελέφαντας ζυγίζει όσο ένα κουνούπι ;



 

  1. Έστω πως x είναι το βάρος ενός ελέφαντα και y είναι το βάρος ενός κουνουπιού.
  2. Έστω πως 2b είναι το συνολικό τους βάρος. Δηλαδή x + y = 2b
  3. Την πιο πάνω εξίσωση μπορούμε να την γράψουμε με δύο τρόπους:                                         Α) x = –y + 2b      Β) x – 2b = –y
  4. Πολλαπλασιάζουμε κατά μέλη τις εξισώσεις Α και Β και παίρνουμε:                                      x (x – 2b) = –y (–y+2b) <=> x2 – 2xb = y2 – 2yb
  5. Προσθέτουμε σε κάθε μέλος της πιο πάν εξίσωσης το b2 και έχουμε:                             x2 – 2xb + b2 = y2 – 2yb + b2
  6. Παραγοντοποιούμε και τα δύο μέλη με χρήση της γνωστής ταυτότητας:                                                             (x – b) 2 = (y – b) 2
  7. Παίρνουμε την τετραγωνική ρίζα και των δύο μελών: x – b = y – b
  8. Προσθέτουμε το b και στα δύο μέλη: x = y
και καταλήγουμε πως ένας ελέφαντας ζυγίζει όσο ένα κουνούπι!
Που βρίσκεται το λάθος ;

 ΠΗΓΗ

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

ΘΕΜΑΤΑ Β΄ ΦΑΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ¨ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΟΓΛΟΥ¨





Τα θέματα της Β΄φάσης του διαγωνισμού ¨ Στέλιος Μιόγλου¨ για μαθητές δημοτικών σχολείων που διοργάνωσε το παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Συμμετείχαν μαθητές από την Ημαθία και την Πιερία .


Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Οι ομιλίες της 2ης ημερίδας προσανατολισμού Γ' Λυκείου που πραγματοποιήθηκε στην Βέροια από το παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας


Οι ομιλίες της 2ης ημερίδας  προσανατολισμού Γ' Λυκείου που πραγματοποιήθηκε στην Βέροια από το παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας .

Σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στα Μαθηματικά Γ ΄Λυκείου από  τον Νίκο Ιωσηφίδη.


Ανισότητες στα πλαίσια των εξετάσεων της Γ' Λυκείου από τον  Νίκο Ζανταρίδη


Θέματα, βαθμολόγηση και επιδόσεις την τελευταία τριετία από τον Γιάννη Θωμαΐδη.



 
Τα video είναι από το Verianet.gr

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Η βίαιη επίθεση που τον έκανε μαθηματική διάνοια


francescoch via Getty Images
Ο Τζέισον Πάτζετ βλέπει μαθηματικά στα πάντα. Ακόμη και στο τρεχούμενο νερό. Ακόμη και όταν πλένει τα δόντια, οι κινήσεις του κυβερνώνται από τα μαθηματικά. Ξεπλένει την οδοντόβουρτσα 16 φορές. 
«Δεν ξέρω γιατί μου αρέσουν τόσο οι τετραγωνικοί αριθμοί. Και δεν είναι μόνο οι τετραγωνικοί, είναι το δύο εις την τετάρτη, το τέσσερα εις την δευτέρα... Αυτόματα το κάνω για τα πάντα», λέει στο BBC
Έχει τέτοια εμμονή με τα μαθηματικά

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Μία νέα πρόταση διδασκαλίας των ρητών αριθμών .

Ημερίδα Διδακτικής των Μαθηματικών του παραρτήματος Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας με ομιλητή τον καθηγητή κ.Χαράλαμπο Λεμονίδη



Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Μαθητές του Λυκείου Μονάχου τίμησαν τον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή




 

 Μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου επισκέφτηκαν την Τρίτη 19 Μαρτίου σημεία που σημάδεψαν τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ο οποίος έζησε στο Μόναχο και δίδαξε στο πανεπιστήμιο της πόλης. Η φήμη του ως εξαίρετου μαθηματικού απλώθηκε σε όλο τον κόσμο και έτυχε μεγάλης εκτίμησης και θαυμασμού από διακεκριμένους επιστήμονες διεθνώς και ιδιαίτερα από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Το Λύκειο Μονάχου, με τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου των καθηγητών του εκπαιδευτικού ιδρύματος, πήρε το όνομά του.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της μετονομασίας του Λυκείου και της προσεχούς μεταφοράς του ιωνικού κίονα από τον τάφο του Καραθεοδωρή στο προαύλιο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, 25 μαθήτριες και μαθητές από τη Β΄ και Γ΄ τάξη του Λυκείου Μονάχου πραγματοποίησαν πορεία μνήμης και τιμής στον μεγάλο μαθηματικό σε τρεις τόπους και χώρους που σχετίζονται με το πρόσωπό του.



Αρχικά επισκέφθηκαν, συνοδεία καθηγητών τους, τον τάφο του, και παρακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση. Αργότερα κατευθύνθηκαν την εκκλησία Σαλβατόρ Κίρχε όπου ο Καραθεοδωρή υπήρξε εκκλησιαστικός επίτροπος, και αργότερα το Πανεπιστήμιο Μονάχου όπου ενημερώθηκαν για το σπουδαίο επιστημονικό έργο του.

 ΠΗΓΗ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Μαθηματικά και Ποίηση






“… Παράθυρα, αυτό είναι που έχουμε ανάγκη μου είπε μια φορά ένας γέρος σοφός σε μια μακρινή χώρα, το εύρος του πραγματικού είναι ακατανόητο, για να το κατανοήσουμε πρέπει να το κλείσουμε σε ένα ορθογώνιο, η γεωμετρία αντιτίθεται στο χάος, γι’ αυτό οι άνθρωποι επινόησαν τα παράθυρα που είναι γεωμετρικά και κάθε γεωμετρία προϋποθέτει ορθές γωνίες. Άραγε να υπόκειται και η ζωή μας σε αυτές τις ορθές γωνίες;…”
(Ο Τριστάνο πεθαίνει, Αντόνιο Ταμπούκι, εκδόσεις Άγρα).
Αναγκαία τα παράθυρα λοιπόν, που πρέπει να ανοίξουμε για να ατενίσουμε το χάος της πραγματικότητας που ακτινοβόλο ξανοίγεται μπροστά μας περιμένοντας να ανακαλύψουμε τα μυστικά του. Μην είναι μήπως η επιστήμη των μαθηματικών και η ποίηση

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Ημερίδα για τη Διδακτική των Μαθηματικών




Σας ενημερώνουμε ότι το παράρτημα της ΕΜΕ Ημαθίας διοργανώνει την Κυριακή 31 Μαρτίου στις  11:00 π.μ. Ημερίδα για τη διδακτική τω μαθηματικών στην Αίθουσα του επιμελητηρίου Ημαθίας
Ομιλητής θα είναι ο   Χαράλαμπος Λεμονίδης με θέμα :


                         «Μια νέα πρόταση διδασκαλίας των ρητών αριθμών»

Η ημερίδα απευθύνεται σε δασκάλους και καθηγητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.



 Για τη συμμετοχή σας στην ημερίδα παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα .



Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Οι Μαθηματικοί διαγωνισμοί στην Πιερία


                     

Tο Σάββατο 19 Ιανουαρίου, ώρα 9 π.μ., στο 1ο Γ.Ε.Λ Kατερίνης διενεργήθηκε ο Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός των Μαθηματικών της ΕΜΕ «Ο Ευκλείδης» για τις τάξεις { Β, Γ} Γυμνασίου και {Α, Β, Γ} Λυκείου καθώς και ο 11ος τοπικός διαγωνισμός των Μαθηματικών «Ο Καραθεοδωρής» για την {Α} Γυμνασίου.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ήταν από Σχολεία του νομού Πιερίας και είχαν διακριθεί στους διαγωνισμούς της πρώτης φάσης «Ο Θαλής» και «Η Υπατία » αντίστοιχα.

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

11ος διαγωνισμός "Καραθεοδωρη" για μαθητές της Α' Γυμνασίου



Σήμερα  Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 09:00 διεξήχθη   στο 4ο ΓΕΛ Βέροιας ο  11ος διαγωνισμός «ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου, τον οποίο διοργανώνει το Παράρτημα Ημαθίας της ΕΜΕ σε συνεργασία με την Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας.
Στα θέματα του διαγωνισμού ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ διαγωνίστηκαν και μαθητές από τους νομούς  Έβρου, Κοζάνης, Πιερίας και Φλώρινας με τη συνδρομή των παραρτημάτων της ΕΜΕ και των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΘΈΜΑΤΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Η «συνταγή» του τέλειου χιονάνθρωπου





Ο καλός χιονάνθρωπος θέλει τα μαθηματικά του! Αυτό σκέφτηκε μια ομάδα βρετανών ειδικών από το Πανεπιστήμιο Νότιγχαμ Τρεντ (NTU) και σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και το αφράτο χιόνι αποφάσισαν να δημιουργήσουν την μαθηματική εξίσωση για τον τέλειο χιονάνθρωπο.
Η εξίσωση, η οποία εκ πρώτης όψης, θυμίζει από μόνη της χιονάνθρωπο, παροτρύνει τους επίδοξους