Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Η έκλειψη Ηλίου στον Άρη από τo Curiosity !!!


 
Οι τρεις εικόνες λήφθηκαν με διαφορά 3 δευτερολέπτων. Ο ουρανός φαίνεται μαύρος επειδή ο Ήλιος είναι εκτυφλωτικός και η ατμόσφαιρα πολύ αραιή (NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M).  


Μια κηλίδα ακανόνιστου σχήματος εμφανίζεται το καταμεσήμερο πάνω στον δίσκο ενός ασθενικού Ήλιου. Το ρομπότ Curiosity στον Άρη είχε την ευκαιρία να καταγράψει μια έκλειψη που δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να δούμε στη Γη.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Η Δασκάλα !!!

 
Καθώς στεκόταν μπρος στην τάξη της την Ε' δημοτικού, την πρώτη ημέρα του σχολείου η νέα Δασκάλα του σχολείου, η κυρία Τζοβάνα είπε στα παιδιά ένα ψέμα. Όπως οι περισσότερες δασκάλες, κοίταξε τους μαθητές της και είπε ότι τους αγαπούσε όλους το ίδιο. Ότι όλοι τους ήταν καλά παιδιά. Αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια. Ένα παιδί ήταν διαφορετικό και της προξενούσε απέχθεια.

Κάπου στο βάθος,  μόνο του, με χαμηλωμένο το κεφάλι ήταν ένα μικρό αγόρι, ο Μανούσος. Ο Μανούσος δεν έπαιζε με τα άλλα παιδιά. Ήταν παραμελημένος με τσαλακωμένα πάντα ρούχα. Ανέδιδε διάφορες οσμές, σημάδι ότι χρειαζόταν μπάνιο. Δεν μιλούσε ποτέ, δεν απαντούσε στις ερωτήσεις. Η πρώτη σκέψη της Δασκάλας ήταν «Τι μπελάς μου φορτώθηκε φέτος. Αυτό το χαζό παιδί μου χαλάει την αρμονία της τάξης. Τι μου το φέρανε εδώ; Άντε τώρα, εγώ πρέπει να κανονίζω να πάει σε κανένα ίδρυμα.»

Ολυμπιάδες Μαθηματικών με άρωμα Κίνας

Κινέζοι εκπροσωπούν όχι μόνο τη χώρα τους, αλλά και άλλες με σημαντική παράδοση στον διεθνή διαγωνισμό.




Η ελληνική ομάδα στην Κολομβία.

Κινεζικό χρώμα έχει το βάθρο των νικητών σε Ολυμπιάδες Μαθηματικών, αλλά και σε άλλους διαγωνισμούς όπου μαθητές με ιδιαίτερο χάρισμα εξασκούν τις γνώσεις τους σε κάποιο επιστημονικό γνωστικό αντικείμενο. Την ίδια στιγμή, ο ανταγωνισμός σε ανάλογες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί. Ενδεικτικά, αρκετές χώρες κάνουν μετεγγραφές καθηγητών - προπονητών από χώρες με παράδοση στα Μαθηματικά, καθώς επενδύουν στα οφέλη που μπορεί να έχει (τόσο στο διεθνές προφίλ της χώρας όσο και στο εκπαιδευτικό τους σύστημα) μια επιτυχία σε τέτοιους διαγωνισμούς.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Πώς να «βαφτίσετε» έναν πλανήτη


Σε μια στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της η Διεθνής Αστρονομική Ενωση επιτρέπει την ονοματοδοσία αστρονομικών αντικειμένων από το κοινό
Ο Πλούτωνας και τα φεγγάρια του ίσως στάθηκαν η αιτία για την αλλαγή στην πολιτική της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης


Υποκύπτοντας τελικά στις πιέσεις και στις εκστρατείες που είχαν διοργανωθεί το τελευταίο διάστημα η Διεθνής Αστρονομική Ενωση (IAU), η οποία είναι επισήμως αρμόδια για την ονοματοδοσία των αστρονομικών αντικειμένων, ανακοίνωσε ότι αλλάζει την αυστηρή πολιτική της επιτρέποντας στο κοινό να λαμβάνει ενεργά μέρος στις σχετικές αποφάσεις. Ετσι στο εξής μπορεί να έχετε την ευκαιρία να «βαφτίσετε» κάποιον νεοανακαλυφθέντα πλανήτη ή τον δορυφόρο του. Αρκεί να ακολουθήσετε τους σχετικούς κανόνες.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Η πανσέληνος του Αυγούστου Γιατί το αυγουστιάτικο φεγγάρι είναι πάντα ξεχωριστό.







Η φημισμένη όμως ­ και όχι άδικα ­ πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει: είναι συνήθως «έγχρωμη». Ειδικά λίγο μετά την ανατολή της αλλά και προς τη δύση της, όταν αρχίζει να παίρνει κάτι από το χρώμα της πορφύρας.
«Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που το αυγουστιάτικο φεγγάρι φημίζεται για την ομορφιά του»  
 «Επειδή η Σελήνη τον Αύγουστο όταν μεσουρανεί, δηλαδή όταν βρίσκεται στο μέγιστο ύψος, δεν φθάνει πολύ ψηλά πάνω από τον ορίζοντα, το φως της φθάνει σε εμάς διατρέχοντας μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να διαχέεται και να απορροφάται το κυανό τμήμα του χρώματός της και να φθάνει στα μάτια μας πιο έντονο το κόκκινο.
 Η φύση δηλαδή μάς απατάει για το χρώμα της Σελήνης».

Ξυπνώντας την επόμενη χρονιά


Ένας πλανήτης 700 έτη φωτός από τη γειτονιά μας, χρειάζεται μόλις οκτώμισι ώρες για να εκτελέσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το μητρικό του άστρο. Ένα έτος δηλαδή στο συγκεκριμένο πλανήτη ισοδυναμεί με περίπου όσο χρόνο διαρκεί ο βραδινός ύπνος ή οι ώρες καθημερινής εργασίας ενός ανθρώπου στη Γη.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

«Ακούγοντας» τη βαρύτητα


FLICKR/Werner Benger, NASAblueshift
Προσομοίωση δύο μαύρων τρυπών, από το Ινστιτούτο Albert Einstein στη Γερμανία. Τα χρώματα δείχνουν τις ρυτιδώσεις του χωροχρόνου, δηλαδή τα λεγόμενα βαρυτικά κύματα.

Με μία δημοσίευση στο περιοδικό Nature Photonics, μία ομάδα από 800 φυσικούς από όλο τον κόσμο αναφέρει τις πειραματικές εξελίξεις οι οποίες θα υπερκεράσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα εμπόδια για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, που ενώ προβλέφθηκαν για πρώτη φορά από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1916, παραμένουν άφαντα.

Απόδειξη στην εικασία του Rota


 
David Eppstein
Η συγκεκριμένη εικασία αφορά σε έναν ειδικό κλάδο των μαθηματικών που ονομάζεται θεωρία πινακοειδών  (matroid theory), μία «μοντέρνα» εκδοχή της γεωμετρίας.

Μια ομάδα μαθηματικών, έλυσε ένα μαθηματικό πρόβλημα ηλικίας 40 χρόνων, όπως ανακοινώθηκε σε συνέδριο μαθηματικών στην Αγγλία. Πρόκειται για τον Geoff Whittle, καθηγητή Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Βικτόρια στην Αυστραλία, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του Jim Geelen από τον Καναδά και Bert Gerards από την Ολλανδία έλυσαν την εικασία του διάσημου Ιταλο-Αμερικανού μαθηματικού και φιλοσόφου Gian-Carlo Rota, που τη διατύπωσε το 1971.

Προτάσεις της ΕΜΕ Ημαθίας για την Διαβούλευση του Υ.ΠΑΙ.Θ.

   
«Προτάσεις για τη διαβούλευση στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και  
               Θρησκευμάτων για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Εισαγωγή
Πλήθος μελετών, συμπερασμάτων συνεδρίων, η αρθρογραφία επιστημόνων και καθηγητών της Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και η εμπειρία των μελών μας  που αντλείται από τις χιλιάδες ώρες διδασκαλίας των Μαθηματικών, συγκλίνουν στην διαπίστωση της αποτυχίας υλοποίησης των σκοπών και στόχων μάθησης των Μαθηματικών στη Δευτεροβάθμια
Εκπαίδευση. Περισσότερο από τριάντα χρόνια αναλύεται και τεκμηριώνεται η παθογένεια του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που παράγει μαθηματικά αναλφάβητους πολίτες και φοιτητές. Δεν θα σταθούμε σε χιλιοειπωμένα επιχειρήματα που αποδεικνύουν την τραγική αναποτελεσματικότητα της μαθηματικής εκπαίδευσης του τωρινού Εκπαιδευτικού Συστήματος, καθώς αυτά συναντώνται σε κάθε αρθρογραφία και μελέτη, αλλά να προσθέσουμε ότι πολλές σχολές των Ελληνικών Πανεπιστήμιων οδηγήθηκαν σε αλλαγές του προγράμματος σπουδών τους εισάγοντας μαθήματα Μαθηματικών, για την κάλυψη βασικών προαπαιτούμενων μαθηματικών γνώσεων  που οι φοιτητές έπρεπε να διαθέτουν από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Τι συμβαίνει κάθε λεπτό στο Internet;

Τα τελευταία χρόνια – και όσο αυξάνεται ο πληθυσμός αλλά και οι εφαρμογές του Διαδικτύου – γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα καταγραφές ή καλύτερα απογραφές του τι συμβαίνει είτε σε ημερήσια, είτε σε ωριαία βάση στον κυβερνοχώρο. Η τελευταία απογραφή έγινε από την εταιρεία διαδικτυακών διαφημιστικών και εμπορικών υπηρεσιών qmee. Σε αυτήν καταγράφεται το τι συμβαίνει στο Internet κάθε 60 δευτερόλεπτα.



Σύμφωνα με την καταγραφή, κάθε λεπτό στον δημοφιλέστερο διαδικτυακό τόπο προβολής βίντεο, στο YouTube, οι χρήστες τοποθετούν νέα βίντεο συνολικής διάρκειας 72 ωρών. Στη νέα ιδιαίτερα δημοφιλή υπηρεσία ανάρτησης φωτογραφιών Instagram κάθε λεπτό εισέρχονται 216 χιλιάδες φωτογραφίες. Κάθε λεπτό γίνονται 1,8 εκατομμύρια likes στο Facebook ενώ στο διαδικτυακό πολυκατάστημα του Amazon γίνονται αγορές αξίας περίπου 80 χιλιάδων ευρώ. Κάθε λεπτό αποστέλλονται 204 εκατομμύρια e-mails και γίνονται 278 χιλιάδες tweets. Η qmee έφτιαξε και ένα ενδιαφέρον γράφημα στο οποίο καταγράφονται δεκάδες στατιστικά στοιχεία για το τι συμβαίνει κάθε λεπτό στο Internet.

Οφθαλμαπάτες

Είναι δυνατόν να βλέπουμε κάτι άλλο από αυτό που υπάρχει πραγματικά;
Υπάρχει τρόπος να εξαπατηθούν τα μάτια μας; 
Ή ο εγκέφαλός μας; 
Ο κόσμος της οφθαλμαπάτης έχει αμφισβητηθεί πολλές φορές, αποτελεί όμως ένα ευχάριστο παιχνίδι του μυαλού.

α) Αντικείμενα που δεν υπάρχουν
Τα αδύνατα σχήματα είναι η αγαπημένη κατηγορία των ζωγράφων. Τα σχέδια ξεφεύγουν από την πραγματικότητα και μας οδηγούν σε ανύπαρκτους κόσμους. Ο Oscar Rentersvard θεωρείται ο πατέρας των αδύνατων σχημάτων. Έχει δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του χιλιάδες τέτοια σχήματα , όπως το αδύνατο τρίγωνο , η αδύνατη σκάλα κ.α. 

Αδύνατος κύβος

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ !!!

Τώρα το καλοκαίρι μπορούμε να παίζουμε μαζί με τα παιδιά μας με διάφορους εκπαιδευτικούς τρόπους ώστε παίζοντας να βοηθήσουν τα παιδιά να μαθαίνουν σιγά σιγά τα νούμερα.
Ένας τρόπος είναι τρώγoντας το καρπούζι μπορούμε να φτιάξουμε ένα δικό μας καρπούζι από χαρτί,χαρτόνι ή ύφασμα και να ζητήσουμε από τα παιδιά να προσθέτουν ή να αφαιρούν τα κουκούτσια.Είναι διασκεδαστικό και ευχάριστο.


 

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

H εξέλιξη και το δίλλημα του φυλακισμένου


 Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications» αμφισβητεί προηγούμενες θεωρίες οι οποίες ανέφεραν ότι είναι καλύτερο να δρα κανείς εγωκεντρικά.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

7o Καλοκαιρινό Μαθηματικό Σχολείο Ημαθίας

Ένα ακόμη καλοκαιρινό σχολείοστην Ημαθία έκλεισε τις εργασίες του με επιτυχία όπως άλλωστε και τα 7 που πραγματοποίησε το παράρτημα της Ε.Μ.Ε Ημαθίας




Περάσαμε υπέροχα
                                                               Ραντεβού στο 8ο

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Το Ρεύμα των Μαγγελάνων

Εντοπίστηκε η πηγή της γιγάντιας λωρίδας αερίων στον Γαλαξία
H λωρίδα αερίων που διαπερνά τον γαλαξία μας πηγάζει από δύο γειτονικούς μας γαλαξίες Credit:NASA



Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια γιγάντια κοσμική λωρίδα διαπερνά σχεδόν τον μισό γαλαξία μας. Η λωρίδα αποτελείται από αέρια και οι επιστήμονες προσπαθούσαν όλα αυτά τα χρόνια να εντοπίσουν την πηγή της. Τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι ειδικοί έδειχναν ότι η λωρίδα αυτή σχετίζεται άμεσα με δύο μικρότερους γειτονικούς μας γαλαξίες, το Μεγάλο και το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου. Για αυτό και οι επιστήμονες την ονόμασαν «Το Ρεύμα του Μαγγελάνου»

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Εντυπωσιακές εικόνες από την ανατολή του ήλιου!

Ο ρομαντισμός συνήθως συνδέεται με τα ηλιοβασιλέματα, που γίνονται ονομαστά και σήμα-κατατεθέν σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ενώ η ανατολή του ήλιου συνήθως παρακάμπτεται, ίσως επειδή συμβαίνει πολύ πρωί και πιθανόν εκείνη την ώρα οι περισσότεροι βρίσκονται στην αγκαλιά του Μορφέα. Εικόνες όμως από διάφορα σημεία του πλανήτη καταδεικνύουν καιμε το παραπάνω πως η ανατολή συναγωνίζεται επάξια το  ηλιοβασίλεμα σε χρώματα και δεν είναι λίγες οι φορές που το κερδίζει στα σημεία ή τουλάχιστον μοιράζεται μαζί του τη δόξα.





Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Πλησιάζει» η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του Ήλιου


To πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου αλλάζει πολικότητα κάθε 11 χρόνια   (Φωτογραφία:  NASA )


Αστροφυσικοί σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε αναμονή για ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 11 περίπου χρόνια, όταν η δραστηριότητα του Ήλιου κορυφώνεται και το μαγνητικό πεδίο του αναποδογυρίζει, με το βόρειο και το νότιο πόλο να ανταλλάσσουν θέσεις.

7o Καλοκαιρινό Μαθηματικό Σχολείο Ημαθίας

Συνεχίζονται τα μαθήματα του 7ου Καλοκαιρινού Μαθηματικού Σχολείου Ημαθίας στην Νάουσα




Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Βροχή πεφταστεριὠν όλο τον Αύγουστο


  Μοναδικά αστρονομικά φαινόμενα μας επιφυλάσσει ο Αύγουστος.

Από την 1η Αυγούστου και για λίγες μέρες ακόμη, τα πρωινά πριν την ανατολή του Ηλίου, θα βλέπουμε στον ουρανό τον Δία τον Άρη και τον Ερμή και αριστερά τους Kάστωρ και Πολυδεύκης του αστερισμού των Διδύμων. 


Τα βράδια του Αυγούστου θα βλέπουμε στη Δύση μετά το Ηλιοβασίλεμα, την Αφροδίτη και λίγο πιο ψηλά τον Κρόνο.

4 με 5 Αυγούστου η Σελήνη πλησίασε τον Ερμή και το βράδυ θα μπορούμε να δούμε τα δύο ουράνια σώματα στο νυχτερινό ουρανό πιο κοντά από ποτέ.

Στις 11 Αυγούστου ξεκινά η βροχή από πεφταστέρια των Περσείδων (Perse'iden) που θα ξεκινάνε από βορειοανατολικά με κατεύθυνση το Νότο και θα είναι ορατά λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Στις 12 Αυγούστου στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος, θα σημειωθεί Σύνοδος της Σελήνης με τον Στάχυ της Παρθένου και μάλιστα, η Σελήνη θα καλύψει τον Στάχυ, ωστόσο αυτό θα είναι ορατό μόνο στην Ανατολική Ασία Ιαπωνία, Ινδονησία και Ειρηνικό Ωκεανό. Στην Ελλάδα εμείς θα δούμε την Σελήνη απλώς πολύ κοντά στον Στάχυ.

7ο Καλοκαιρινό Μαθηματκό Σχολείο Ημαθίας



Άρχισε στον Άγιο Νικόλαο της Νάουσας το 7ο Καλοκαιρινό Μαθηματικό Σχολείο που διοργανώνει το παράρτημα της Ε.Μ.Ε Ημαθίας με συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ  4  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013

15:00-21:00 Υποδοχή μαθητών
20.30  Συγκέντρωση για καλωσόρισμα, ενημέρωση
21:00-22:00 Δείπνο
22:00-24:00 Προβολή ταινίας
24:00 Ξεκούραση

ΔΕΥΤΕΡΑ  5  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013

07:30-08:15 Πρωινό
08:30 Αναχώρηση για το σχολείο
09:00-13:30 Διδασκαλία
14:00-15:00 Γεύμα
15:00-18:00 Ξεκούραση
18:30-20:00 Βιωματικά εργαστήρια «Σερφάρω, αλλά δε ρισκάρω» (Πρόσβαση)
21:00-22:00 Δείπνο
22:00-24:00 Προβολή ταινίας
24:00 Ξεκούραση

ΤΡΙΤΗ  6  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013

07:30-08:15 Πρωινό
08:30 Αναχώρηση για το σχολείο
09:00-13:30 Διδασκαλία
14:00-15:00 Γεύμα
15:00-17:00 Ξεκούραση
17:00-18:00 Ν. Ιωσηφίδης. Τρικ με τράπουλα          
18:00-20:00 Πισίνα, τένις
21:00-22:00 Δείπνο
22:00 Ταινία
24:00 Ξεκούραση

ΤΕΤΑΡΤΗ  7  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013

07:30-08:15 Πρωινό
08:30 Αναχώρηση για το σχολείο
09:00-13:30 Διδασκαλία
14:00-15:00 Γεύμα
15:00-16:30 Ξεκούραση/ Συνάντηση εκπαιδευτικών 7ου ΜΚΣ
16:45-20:00 Σχολή Αριστοτέλη, Τάφος της Κρίσεως           
20:00-21:00 Διαλέξεις
1.      Μπόλης. Γρήγορος υπολογισμός αθροισμάτων (Λύκειο)
2.      Νάκος. Γεωμετρικές αποδείξεις στην άλγεβρα (Juniors, Γυμνάσιο)
21:00-22:00 Δείπνο
22:00-24:00 Προβολή ταινίας
24:00 Ξεκούραση

ΠΕΜΠΤΗ  8  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013

07:30-08:15 Πρωινό
08:30 Αναχώρηση για το σχολείο
09:00-13:30 Διδασκαλία
14:00-15:00 Γεύμα
15:00-17:00 Ξεκούραση
17:00 Πεζοπορία, αθλοπαιδιές/ ποδόσφαιρο
20:00-21:00 Διαλέξεις.
1.      Μπόλης. Γρήγορος υπολογισμός αθροισμάτων (Juniors, Γυμνάσιο)
2.      Νάκος: Διαθεματική προσέγγιση των μαθηματικών (Λύκειο)
21:00-22:00 Δείπνο
22:00-24:00 Προβολή ταινίας
24:00 Ξεκούραση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  9  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013

07:30-08:15 Πρωινό
08:30 Αναχώρηση για το σχολείο
09:00-13:30 Διδασκαλία
14:00-15:00 Γεύμα
15:00-17:00 Ξεκούραση
17:00-19:00 Πισίνα, τένις κλπ
19:00-20:00 Διάλεξη: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Υδροηλεκτρικά ΔΕΗ)
20:00-21:00 Τελετή χορήγησης βεβαιώσεων φοίτησης
21:00-22:00 Δείπνο
24:00 Ξεκούραση

ΣΑΒΒΑΤΟ  10  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013

08:30-09:30 Πρωινό
10:00-14:00 Αναχωρήσεις μαθητών

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Η Ανδρομέδα όπως δεν την έχουμε ξαναδεί

Νέα εντυπωσιακή εικόνα του γαλαξία που κάποια στιγμή θα συγκρουστεί με τον δικό μας
 
Μια από τις νέες εικόνες της Ανδρομέας στην οποία ξεχωρίζει ο λαμπρός πυρήνας της


Νέες εικόνες του γαλαξία της Ανδρομέδας κατέγραψε το τηλεσκόπιο Subaru που βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστείου Mauna Kea στη Χαβάη.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Μεγάλη Επιτυχία των Ελλήνων μαθητών στην 54η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα


Ολοκληρώθηκε η 54η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Santa Marta της Κολομβίας από 18 έως 29 Ιουλίου 2013.
Οι Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες είναι ένας θεσμός υψηλοτάτου επιστημονικού επιπέδου όπου συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ταλέντα στο χώρο των μαθηματικών από όλο σχεδόν τον κόσμο.

Η Ελλάδα συμμετείχε με ομάδα έξι μαθητών, που όλοι διακρίθηκαν.
Συγκεκριμένα:

Λώλας Παναγιώτης Τρίκαλα ΑργυρόΜετάλλιο
Δημάκης Παναγιώτης Αθήνα Αργυρό Μετάλλιο
Οικονόμου Δημήτριος
Ναύπλιο Χάλκινο Μετάλλιο
Σκιαδόπουλος Αθηναγόρας Ρόδος Εύφημη Μνεία
Τσίνας Κωνσταντίνος Τρικάλα Εύφημη Μνεία
Ντούνης Πέτρος Αθήνα Εύφημη Μνεία

Οι μαθητές αυτοί με όπλο τους το μεγάλο ταλέντο τους στα μαθηματικά συνέχισαν τη μεγάλη παράδοση των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες.
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία με τα παραρτήματα της  προετοιμάζει και υποστηρίζει τις προσπάθειες αυτών των μαθητών πάντα σε εθελοντική βάση στο πλαίσιο των στόχων της που είναι η αναβάθμιση της Μαθηματικής Παιδείας και εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Τους μαθητές συνόδεψαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου  κ. Ανάργυρος Φελλούρης και ο Μαθηματικός κ. Ευάγγελος Ζώτος.
Το έργο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας υποστηρίζει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Το Παράδοξο των Διδύμων

Το “Παράδοξο των Διδύμων” που περιέγραψε ο Αϊνστάιν σχετίζεται με τη θεωρία της σχετικότητας, και τη διαστολή του χρόνου.
 Ο ένας αδελφός από ένα ζευγάρι διδύμων κάνει ένα ταξίδι στο διάστημα με ένα διαστημόπλοιο που πηγαίνει με την ταχύτητα του φωτός, και όταν επιστρέφει βρίσκει τον αδελφό του, που παρέμεινε στη Γη, να έχει γεράσει περισσότερο από τον ίδιο: πώς γίνεται αυτό εφ’όσον βάσει της θεωρίας της διαστολής του χρόνου θα έπρεπε να τον είχε βρει νεότερο;