Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η ευτυχία είναι... μαθηματική εξίσωση


Η ευτυχία είναι... μαθηματική εξίσωση
Ομάδα Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι έλυσε επιτέλους τον γρίφο της ευτυχίας. Πώς; Με μια απλή μαθηματική εξίσωση!

Φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, ψυχίατροι, νευρο-φυσιολόγοι, πάσης φύσεως γκουρού,  θεραπευτές και αναλυτές, πάσχιζαν και πασχίζουν να βρουν τα συστατικά της ευτυχίας και  να φτιάξουν επιτέλους τη μαγική συνταγή που θα μας κάνει ευτυχισμένους.

Ψάξε-ψάξε λοιπόν, κάποιοι δηλώνουν πως τα κατάφεραν επιτέλους. Πρόκειται για μια ομάδα Βρετανών ψυχολόγων που μετά από πολλές και ποικίλες έρευνες καθώς και μεγάλης διάρκειας  συνεντεύξεις που πήραν από 1000 και πάνω ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25-55 χρονών, κατέληξαν σε μια μαθηματική εξίσωση, ή αλλιώς στην εξίσωση της ευτυχίας.

Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι μπορούμε να αξιολογήσουμε αν είμαστε ή όχι ευτυχισμένοι,  προσθέτοντας  και πολλαπλασιάζοντας τρία  βασικά και κοινά δεδομένα σε όλους τους ανθρώπους, αφού προηγουμένως τα… αναγάγουμε σε αριθμούς.
Ακούγεται πολύπλοκο;  Ε, δεν είναι και απλό, ούτε όμως και τόσο πολύπλοκο όσο  δείχνει εκ πρώτης όψεως.
Ευτυχία = Π+(5χΥ)+(3χΑ)
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή προχωρώντας βήμα –βήμα μέχρι να καταλήξουμε στην εξίσωση: Ευτυχία = Π+(5χΥ)+(3χΑ), όπου

  • Π είναι τα προσωπικά μας γενικά χαρακτηριστικά: Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε τη ζωή μας, η ικανότητα προσαρμογής μας στις διάφορες καταστάσεις και αλλαγές και  η ικανότητα μας να αντέχουμε και να διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες και τις αναποδιές.
  • Υ είναι η κατάσταση της ύπαρξής μας: Η υγεία μας, η οικονομική μας σταθερότητα και  η κοινωνικότητά μας-σχέσεις, φιλίες, κλ.π.
  • Α είναι οι βαθύτερες εσωτερικές μας ανάγκες: Η αυτοεκτίμηση μας, οι προσδοκίες μας, οι φιλοδοξίες μας ακόμα και η αίσθηση του χιούμορ που διαθέτουμε.
Για να αναγάγουμε σε αριθμούς το Π, το Υ και το Α, τους τρεις δηλαδή βασικούς παράγοντες της ανθρώπινης ζωής,  πρέπει να εκτιμήσουμε κατά πόσον ισχύουν για μας οι παρακάτω 4 καταστάσεις και να βαθμολογήσουμε καθεμιά από αυτές ανάλογα.

1. Είστε άνθρωπος εξωστρεφής, ενεργητικός, ευέλικτος και ανοιχτός στις αλλαγές.
2. Σε γενικές γραμμές βλέπετε τη ζωή σας θετικά, αναδιπλώνεστε γρήγορα μπροστά στις αναποδιές και νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας.
3. Νιώθετε καλυμμένοι σε σχέση με τις βασικές σας ανάγκες, την υγεία και  τα οικονομικά σας, το αίσθημα ασφάλειας, την ελευθερία της βούλησής σας, τις ανθρώπινες σχέσεις σας.
4. Είστε σε θέση να βοηθήσετε τους κοντινούς σας ανθρώπους, μπορείτε να απορροφηθείτε σε αυτό που κάνετε, ασχολείστε με δραστηριότητες που έχουν για σας νόημα και σκοπό, νιώθετε ότι οι προσδοκίες σας ευοδώνονται.
Βαθμολογία
Ανάλογα με το πόσο πολύ ή λίγο ισχύει για σας η καθεμιά από τις παραπάνω καταστάσεις παίρνετε από 1 έως 10 βαθμούς.
Παίρνετε 1 βαθμό αν απαντήσετε «καθόλου δεν ισχύει αυτό» και 10 βαθμούς αν απαντήσετε «ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό». Αν απαντήσετε «Ισχύει σε μικρό βαθμό» παίρνετε από 2-5 βαθμούς, αν απαντήσετε «Ισχύει σε αρκετά μεγάλο βαθμό» παίρνετε 6-9 βαθμούς. Δηλαδή όσο περισσότερο ή λιγότερο ισχύουν οι παραπάνω 4 διατυπώσεις με τα  δεδομένα της δικής σας ζωής  τόσο περισσότερους ή λιγότερους βαθμούς παίρνετε.
Παράδειγμα
Αν στη 1η κατάσταση απαντήσατε «Ισχύει σε αρκετά μεγάλο βαθμό» και πήρατε 8 βαθμούς.
Αν στη 2η απαντήσατε «Ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό» και πήρατε 10 βαθμούς.
Αν στη  3η απαντήσατε «Ισχύει σε μικρό βαθμό» και πήρατε 5 βαθμούς.
Και, τέλος αν στη 4η κατάσταση απαντήσατε «Ισχύει σε αρκετά μεγάλο βαθμό»  και  πήρατε 7 βαθμούς, προκειμένου να αναγάγετε το Π, το Υ και το Α σε αριθμούς θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • Προσθέτετε τους βαθμούς της 1ης και της 2ης απάντησής σας, δηλαδή 8+10=18 και έτσι βρίσκετε το  Π=18.
  • Οι βαθμοί της 3ης απάντησης σας είναι 5, οπότε Υ=5.
  • Οι βαθμοί της 4ης απάντησής σας είναι 7, οπότε  Α=7.
Εν συνεχεία αντικαταστήστε στην εξίσωση της ευτυχίας, το Π, το Υ και το Α, με τους αριθμούς που αντιστοιχούν σε αυτά.
Ευτυχία = Π+(5χΥ)+(3χΑ)=18+(5χ5)+(3χ7)=18+25+21=64.
Ο βαθμός επομένως της ευτυχίας που βιώνετε είναι 64.
Ο μεγαλύτερος βαθμός ευτυχίας που μπορείτε να βιώσετε, με βάση πάντα την εξίσωση της ευτυχίας,  είναι το 100. Όσο περισσότερο πλησιάζουν οι απαντήσεις σας στο 100 τόσο πιο ευτυχείς θα νιώθετε.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές η διαδικασία αυτής της εξίσωσης δεν περιορίζεται μόνο στο να μας δώσει ένα αποτέλεσμα, αλλά μας βοηθάει και να εντοπίσουμε τον βαθμό ικανοποίησης που αντλούμε από τους διαφορετικούς τομείς της ζωής μας, και επομένως να εστιάσουμε την προσοχή μας σε εκείνους που είναι λιγότερο ικανοποιητικοί, ώστε να τους βελτιώσουμε.
Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις
Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων που πήραν οι ερευνητές από τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, έκαναν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις:

  • Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι ευτυχία και συνήθως τη συσχετίζουν με τα πολλά λεφτά, τα μεγάλα σπίτια και τα ακριβά αυτοκίνητα. Όμως οι άνθρωποι που τα έχουν όλα αυτά, όπως μας δείχνει η ζωή , δεν είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν τα έχουν αλλά  ξέρουν να χαίρονται τη ζωή τους.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι που έφεραν χαμηλό σκορ στις απαντήσεις τους και δήλωσαν ότι δεν νιώθουν ευτυχισμένοι, είναι εκείνοι που έχουν εμμονή με το τι είναι σωστό και τι λάθος, που εστιάζουν την προσοχή τους περισσότερο στο τι τους λείπει και τι δεν έχουν, και λιγότερο στο τι θέλουν και  πώς να το αποκτήσουν.
  • Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον βαθμό ευτυχίας των ανδρών δεν είναι ίδιοι με εκείνους που καθορίζουν την ευτυχία των γυναικών: οι άνδρες θεωρούν πολύ πιο σημαντικό τον έρωτα,  το σεξ,  την αύξηση του μισθού τους, τα χόμπυ που τους συναρπάζουν και  τη νίκη της ομάδας τους, ενώ για τις γυναίκες το πιο σημαντικό είναι η οικογενειακή ζωή, η συνύπαρξη γενικά με αγαπημένα πρόσωπα,  η εμφάνισή τους-χαίρονται ιδιαίτερα όταν χάνουν τα περιττά τους κιλά- και ο καλός ηλιόλουστος καιρός.
Η πιο σημαντική όμως παρατήρηση των ερευνητών ήταν ότι η ευτυχία είναι …θέμα απόφασης! Εμείς δηλαδή είμαστε εκείνοι που θα επιλέξουμε αν θα βλέπουμε τη ζωή μας σαν μισογεμάτο ποτήρι, ή σαν μισοάδειο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου