Τα Μαθηματικά είναι σαν το ποδόσφαιρο. Είναι παγκόσμια. Παίζονται και διδάσκονται παντού. Έχουν την ίδια γλώσσα και συμβολισμούς σε όλες τις χώρες.
Άρα τα μαθηματικά είναι μια διεθνής γλώσσα επικοινωνίας. Ένα μέσο που φέρνει πιο κοντά τους Ανθρώπους. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που όλα τα Εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου έχουν τα μαθηματικά σε πρωταρχική θέση.
Τι μας προσφέρουν λοιπόν τα Μαθηματικά;
Α) Μας δίνουν έναν τρόπο σκέψη
ς, που στηρίζεται στην λογική, και σε αυστηρούς κανόνες συλλογισμού. Η βάση της δύναμης τους, είναι η απόδειξη. Γιατί η απόδειξη αποτελεί το πραγματικό και αδιαμφισβήτητο κριτήριο της αληθινότητας στη φύση. Διακατέχονται επομένως, από μια καχυποψία για οτιδήποτε υποστηρίζουμε γύρω μας, χωρίς απόδειξη.
Β) Μας μαθαίνουν να αναλύουμε δύσκολα προβλήματα σε απλούστερα μέρη και σκέψεις, διευκολύνοντας έτσι την επίλυση τους.
Γ) Μας κάνουν να μην φοβόμαστε το άγνωστο, το δύσκολο, γιατί είναι ένα συνεχές ταξίδι αναζητώντας το άγνωστο και το καινούργιο.
Δ) Μας παρέχουν την δυνατότητα με κοιτάμε μπροστά, μιας και η λύση ενός προβλήματος, απαιτεί να μπορείς να δεις τα επόμενα βήματα.
Ε) Μας εξοπλίζουν με τύπους, σύμβολα και μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις άλλες επιστήμες. Η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία, η Πληροφορική, η Αρχιτεκτονική είναι επιστήμες που κάνουν πλατιά χρήση των μαθηματικών. Χωρίς τα μαθηματικά, οι επιστήμες αυτές θα είχαν κάνει μικρά βήματα εξέλιξης. Επί παραδείγματι στην Ιατρική. Ποια πρέπει να είναι η ορθή δόση ενός φαρμάκου, προκειμένου να γίνει καλά ο ασθενής. Η απάντηση βρίσκεται στους μαθηματικούς τύπους και συλλογισμούς. Στο Διαστημική. Ποια πρέπει να είναι η πορεία ενός διαστημόπλοιου ώστε να μπορέσει να απογειωθεί και να κινείται σε τροχιά γύρω από τη γη. Η απάντηση είναι στις μαθηματικές εξισώσεις.
ΣΤ) Μας προσφέρουν τις τέσσερεις βασικές πράξεις, πάνω στις οποίες στηρίζονται πολλά καθημερινά προβλήματα και ανάγκες μας. Από την αγορά ενός κινητού μέχρι τις καθημερινές μας επισκέψεις σε ένα σούπερ μάρκετ.
Ζ) Μας μεταφέρουν και αποτυπώνουν στο χαρτί ή στον Η/Υ αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, στη φύση κάνοντας ευκολότερη την μελέτη τους. Γι΄ αυτό Ο Μέγας Γαλιλαίος είπε ότι «Το βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο στη γλώσσα των μαθηματικών».
Η) Μας καθοδηγούν, με στόχο την κατανόηση του κόσμου, του σύμπαντος, των φυσικών και νοητικών φαινομένων, την ερμηνεία της ζωής.
Ι) Είναι ο "Βασιλιάς των Επιστημών" που διαχέεται, στηρίζει και εμπνέει σειρά άλλων επιστημών. Χωρίς όμως τις επιστήμες αυτές "Ο Βασιλιάς είναι Γυμνός".
Γαλουζής Μιχαήλ Μαθηματικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου