Οι επιστήμονες στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου έχουν ανακαλύψει ότι οι μέλισσες μαθαίνουν να πετούν τη συντομότερη δυνατή διαδρομή μεταξύ των λουλουδιών, ακόμη και αν ανακαλύψουν τα λουλούδια με διαφορετική σειρά. Οι μέλισσες επιλύουν αποτελεσματικά το «Travelling Salesman Problem» και αυτά είναι τα πρώτα έμβια όντα που βρέθηκαν να το κάνουν αυτό.
Ο «Περιπλανώμενος Πωλητής»
πρέπει να βρει τη συντομότερη διαδρομή που του επιτρέπει να επισκέπτεται όλες τις τοποθεσίες στη διαδρομή του. Οι υπολογιστές το επιλύουν συγκρίνοντας το μήκος όλων των δυνατών διαδρομών και επιλέγοντας το συντομότερο. Ωστόσο, οι μέλισσες το επιλύουν χωρίς βοήθεια υπολογιστή, χρησιμοποιώντας έναν εγκέφαλο ίδιο με το μέγεθος των σπόρων γρασιδιού.
Ο Dr. Nigel Raine, από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Royal Holloway, εξηγεί: «Aναζητούν καθημερινά προβλήματα με τους περιπλανώμενους πωλητές, επισκέπτονται λουλούδια σε πολλές τοποθεσίες και επειδή οι μέλισσες χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια για να πετάξουν, βρίσκουν μια σύντομη και μικρή διαδρομή».
Η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνητά λουλούδια ελεγχόμενα από ηλεκτρονικό υπολογιστή για να ελέγξει αν οι μέλισσες θα ακολουθούσαν μια διαδρομή που καθορίζεται από τη σειρά με την οποία ανακάλυψαν τα λουλούδια ή αν βρουν μια συντομότερη διαδρομή. Μετά από τη διερεύνηση της θέσης των λουλουδιών, οι μέλισσες γρήγορα έμαθαν να πετούν τη συντομότερη διαδρομή.
Εκτός από την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μέλισσες μετακινούνται γύρω από τα τοπία και τα άγρια λουλούδια, αυτή η έρευνα, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στο The American Naturalist, έχει και άλλες εφαρμογές. Ο τρόπος ζωής μας βασίζεται σε δίκτυα όπως η κίνηση στους δρόμους, στη ροή πληροφοριών στο διαδίκτυο και στις αλυσίδες εφοδιασμού των επιχειρήσεων. Με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μέλισσες μπορούν να λύσουν το πρόβλημά τους με ένα τέτοιο μικροσκοπικό μυαλό, μπορούμε και εμείς να βελτιώσουμε τη διαχείριση αυτών των καθημερινών δικτύων χωρίς να χρειαζόμαστε πολύ χρόνο στον υπολογιστή.
Παρά τους μικροσκοπικούς τους εγκεφάλους, οι μέλισσες είναι ικανές για πολλές και εξαιρετικές συμπεριφορές. Πρέπει να κατανοήσουμε πώς μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ταξιδιώτη που ταξιδεύει χωρίς υπολογιστή. Ποιες σύντομες διαδρομές χρησιμοποιούν;
Επιστημονικό Άρθρο:
Mathieu Lihoreau, Lars Chittka, Nigel E. Raine. Travel optimization by foraging bumblebees through readjustments of traplines after discovery of new feeding locations. The American Naturalist.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου