Κυριακή 30 Μαΐου 2021

«Φιλαράκια»: Μαθηματικός δείχνει τι θα έπρεπε να κάνει ο Ρος στη θρυλική σκηνή με τον καναπέ για να τον μετακομίσει χωρίς να τον κόψει -Λύνει το γρίφο Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/zoi/filarakia-mathimatikos-elyse-grifo-ros-pythagoreio

Ένας μαθηματικός κατάφερε χρησιμοποιώντας το Πυθαγόρειο Θεώρημα να λύσει ένα μυστήριο από ένα επεισόδιο της σειράς «Τα Φιλαράκια» στο οποίο χρειάστηκε να κόψουν έναν καναπέ γιατί δεν χωρούσε να τον ανεβάσουν από τη σκάλα.

Πολλές είναι οι στιγμές που θα μείνουν αλησμόνητες από τα «Φιλαράκια». Το επεισόδιο όμως με τον καναπέ είναι ένα από αυτά που δεν θα ξεχάσουν οι θαυμαστές του, κι αυτό γιατί στο συγκεκριμένο περιλαμβάνεται μια σκηνή όπου ο Ρος φωνάζει διαρκώς «στρίψτε» καθώς αυτός, ο Τσάντλερ και η Ρέιτσελ προσπαθούν να ανεβάσουν έναν καναπέ από τις σκάλες σε ένα διαμέρισμα της Νέας Υόρκης.



Οι τρεις τους δεν μπόρεσα τελικά να τον ανεβάσουν με αποτέλεσμα να τον κόψουν σε κομμάτια, αλλά ένας μαθηματικός βρήκε ότι η προσπάθεια θα ήταν επιτυχής αν είχαν κάνει κάποιες μετρήσεις.
Η λύση του γρίφου με το Πυθαγόρειο Θεώρημα

Η Σύμβουλος Επιστήμης Δεδομένων Καρολίν Ζούνκελ πραγματοποίησε 10.000 προσομοιώσεις βάσει διαφορετικών μετρήσεων του κλιμακοστασίου και του καναπέ και βρήκε ότι εάν ο καναπές έγερνε προς τα πάνω, θα μπορούσε να περάσει από τη γωνία. «Εφαρμόζοντας το Πυθαγόρειο Θεώρημα στις εκτιμώμενες μετρήσεις του καναπέ του Ρος σε κατακόρυφη θέση και τις διαστάσεις των σκαλοπατιών, κατάφερα να αποδείξω ότι θα ήταν δυνατόν να ανεβάσει το αντικείμενο στον επάνω όροφο. Είναι πραγματικά απλό» είπε η Ζούνκελ σε μια ανάρτηση στο μπλογκ SpareRoom.
Η λύση της μαθηματικού για τον καναπέ του Ρος
Η λύση της μαθηματικού για τον καναπέ του Ρος

Οι τελικές εξισώσεις είναι: Γωνία κάθετης κλίσης (Τ) =44.15064 -11.94274xWS (Πλάτος του κλιμακοστάσιου) + 8.69119xWC (Πλάτος του καναπέ) + 3.65961xLC (Μήκος του καναπέ). Αν και η μαθηματική εξίσωση φαίνεται περίπλοκη, μπορεί να χωριστεί σε βήματα με το πρώτο από αυτά να υποδηλώνει ότι ο Ρος θα έπρεπε να μετρήσει το πλάτος των σκαλοπατιών και το πλάτος και το μήκος του καναπέ. Εάν σήκωναν το μπροστινό μέρος του καναπέ προς την οροφή, οι Ρος, Ρέιτσελ και Τσάντελρ, θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον καναπέ στο διαμέρισμα.
Η σκηνή όπου οι πρωταγωνιστές της σειράς προσπαθούν να ανεβάσουν έναν καναπέ από τις σκάλες, στο νέο διαμέρισμα του Ρος
Η σκηνή όπου οι πρωταγωνιστές της σειράς προσπαθούν να ανεβάσουν έναν καναπέ από τις σκάλες, στο νέο διαμέρισμα του Ρος

Το συγκεκριμένο επεισόδιο με τίτλο «The One with the Cop» είναι το 16ο επεισόδιο της σειράς «Τα Φιλαράκια», το οποίο προβλήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1999. Κατά τη διάρκεια αυτού του επεισοδίου, ο Ρος, τον οποίο υποδύεται ο Ντέιβιντ Σουίμερ μεταφέρει έναν καναπέ στο νέο του διαμέρισμα και ζητά από τον Τσάντλερ – τον Μάθιου Πέρι – και την Ρέιτσελ, την οποία υποδύεται η Τζένιφερ Άνιστον, να βάλουν ένα χεράκι.

Κι ενώ προσπαθούν να μετακινήσουν τον καναπέ γύρω από μία γωνία, ο Ρος φωνάζει το διάσημο «Στρίψτε», το οποίο παραμένει μέχρι και τώρα χαρακτηριστικό, 21 χρόνια μετά. Ωστόσο, τελικά, η ομάδα των τριών δεν καταφέρνει να ανεβάσει τον καναπέ με αποτέλεσμα να τον κόψει στη μέση.
«Μετρήστε πριν αγοράσετε έπιπλα, αλλιώς φωνάξτε επαγγελματίες»

Ο Ματ Χάτσινσον, διευθυντής του μπλογκ SpareRoom ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι η μεταφορά νέων επίπλων σε ένα διαμέρισμα, μπορεί να είναι δύσκολη. Ο Ρος δεν είναι ο μόνος που καταλήγει με τον καναπέ του σφηνωμένο σε ένα κλιμακοστάσιο ή έναν διάδρομο. Αν και η έρευνα περιέχει κάποια μαθηματικά που προκαλούν πονοκέφαλο, η λύση για τον Ρος είναι πολύ απλή: ‘στροφή’ και ΄κλίση’ ενώ θα αρκούσε και λίγος χρόνος για το μέτρημα πριν από οποιαδήποτε αγορά επίπλων. Αυτό ή διαφορετικά, προσλάβετε επαγγελματίες!».

Αν και αυτό το επεισόδιο προβλήθηκε πριν από 21 χρόνια, οι θαυμαστές της σειράς τα «Φιλαράκια» είχαν την ευκαιρία χθες να θυμηθούν κάποιες από τις πιο αξέχαστες στιγμές της σειράς, καθώς οι πρωταγωνιστές τους συγκεντρώθηκαν ξανά για να περιγράψουν και να αφηγηθούν μερικά από τα πιο αστεία αλλά και συγκινητικά περιστατικά που έζησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. 



Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/zoi/filarakia-mathimatikos-elyse-grifo-ros-pythagoreio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου