Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

«Αστέρια και άνθρωποι τη νέα χιλιετία – 12ος χρόνος»





Συνεχίζεται για 12η συνεχόμενη χρονιά η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν η Κ.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας. H εναρκτήρια ομιλία με θέμα «Το νέο ηλιακό σύστημα» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 στην αίθουσα συναυλιών της Εστίας Μουσών. Ομιλητής θα είναι ο αστρονόμος-αστροφυσικός Χαρίτων Τομπουλίδης, διδάκτωρ του Αστεροσκοπίου της Στοκχόλμης και πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.
Σημειώνεται ότι το δεύτερο μέρος της ομιλίας θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου με τίτλο: «Το ηλιακό μας σύστημα σε εικόνες».

Περίληψη ομιλίας
Τι είναι ο Μακεμάκε; Είναι πλανήτης; Η Σέντνα; Κι αυτή πλανήτης; Η Έριδα; Είναι πλανήτης; Είναι ο Πλούτων πλανήτης; Τι είναι τέλος πάντων πλανήτης; Η έννοια του πλανήτη έχει αλλάξει κατά καιρούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μεγάλες αλλαγές έγιναν φυσικά μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου όταν πολλά ουράνια σώματα, που μέχρι τότε ήταν άγνωστα, ήρθαν στο φως. Το 2006 η Διεθνής Ένωση Αστρονόμων στο συνέδριο που είχε στην Πράγα καθόρισε ποια ουράνια σώματα θα λέγονται πλανήτες, ποια νάνοι πλανήτες και ποια Μικρά Ουράνια Σώματα του ηλιακού μας συστήματος. Η αφορμή γι’ αυτό ήταν η ανακάλυψη ενός ουρανίου σώματος στην περιοχή που βρίσκεται πέρα από τον πλανήτη Ποσειδώνα, στη ζώνη του Κάιπερ, που είχε σαν αποτέλεσμα ο Πλούτων να μη χαρακτηρίζεται πια σαν πλανήτης αλλά σαν νάνος πλανήτης, όπως και το «νέο» σώμα του ηλιακού μας συστήματος που ονομάστηκε δικαιολογημένα Έρις. Σήμερα υπάρχουν προς το παρόν 8 πλανήτες, αρκετοί νάνοι πλανήτες και εκατοντάδες χιλιάδες Μικρά Ουράνια Σώματα του ηλιακού μας συστήματος. Όλα βέβαια είναι θέμα ορισμού της έννοιας του πλανήτη. Αλλά όταν το ανώτερο όργανο είναι η Διεθνής Ένωση Αστρονόμων ο καθένας πρέπει να υπακούει στις αποφάσεις της.

Βιογραφικό ομιλητή
Ο Χαρίτων Ε. Τομπουλίδης γεννήθηκε το 1955 στη Νάουσα Hμαθίας. Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημί­ου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Αστροφυσικής του Ινστιτού­του Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και κά­τοχος Διδακτορικού στην Αστροφυσική. Ως ερευνητής αστρονόμος-αστροφυσικός ασχολήθηκε με τη Γαλαξιακή και Εξωγαλαξιακή Ραδιοαστρονομία.
Από το 1979 έως το 1989 εργάστηκε ως καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και από το 1981 έως το 1994 ως καθηγητής Αστρονομίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Από το 1985 έως το 1994 εργάστηκε επίσης ως δάσκαλος της ελληνι­κής γλώσσας σε σχολεία της Στοκχόλμης και ως καθηγητής στα σχολεία ελεύθερου χρόνου της ελληνικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη. Από το φθινόπωρο του 1994 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο 1ο Λύκειο Νάουσας.
Σαν προσκεκλημένος της NASA (Εθνικής Αστροναυτικής Υπηρεσίας των Η.Π.Α.) και ύστερα από πρόταση της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος συνόδευσε τους πρωτεύσαντες μαθητές στον 6° Πανελλήνιο διαγωνισμό Αστρονομίας στις εγκαταστάσεις της NASA στο Huntsville της Αλαμπάμα. Εκεί εκπαιδεύτηκε σαν αστροναύτης για οχτώ ημέρες από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου 2001.
Το 1997 ίδρυσε την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος παράρτημα Νάουσας στην οποία και προεδρεύει μέχρι σήμερα. Από το 2000 διοργανώνει σειρά ομιλιών κάθε μήνα σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Νάουσας, όπου καθηγητές απ’ όλο τον κόσμο παρουσιάζουν και συζητούν με το ακροατήριο μια εισήγηση στο θέμα της σειράς «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία».
Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα και πραγματείες σε εφημερίδες και περιοδικά, επιστημονικά και μη. Από το 1995 είναι και μέλος της Planetary Society, με έδρα την Πασαντίνα της Καλιφόρνια των ΗΠΑ και από το 1999 μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Ήταν τέσσερα χρόνια υπότροφος των ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ (1973-78). Έλαβε υποτροφία από το Συμβούλιο της Ευρώπης  (1982-83) και από το Σουηδικό Ινστιτούτο σαν επισκέπτης ερευνητής στη Σουηδία (1983-1985). Είναι συγγραφέας δυο επιστημονικών βιβλίων, της
«Ουρανογραφίας, η Ιστορία των Αστερισμών» (ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ - Α.Α. Λιβάνης, 1997 2η έκδοση) και «Στο κέντρο της Απεραντοσύνης» (ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ - Α.Α. Λιβάνης, 1999). Μετάφρασε και σχολίασε από τα αγγλικά το βιβλίο «Η Μυστική Ιλιάδα του Ομήρου» (ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ - Α.Α. Λιβάνης, 2000).
Είναι παντρεμένος με Σουηδέζα δημοσιογράφο και έχει τρία παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου