Πήρε χρυσό μετάλιο στην Ολυμπιάδα ηλεκτρονικών επιτραπέζιων παιχνιδών
Για όσους δεν θυμούνται, ο Παλαμήδης, ήταν ο πρωτότοκος γιός του βασιλιά Ναυπλίου και της Ησιόνης, που ξεχώριζε για την σοφία του και την επινοητικότητά του σε μια σειρά από γνωστές εφευρέσεις, οι οποίες τον κατέταξαν μεταξύ των πρώτων εφευρετών στην αρχαιότητα.
Κατά την ελληνική μυθολογία, στον Παλαμήδη αποδίδονται οι εφευρέσεις της αλφαβητικής γραφής, των αριθμών, των πεσσών και των κύβων, των μέτρων και των σταθμών, των φρυκτωριών, του άβακα, των νομισμάτων και των υποδιαιρέσεων του χρόνου.
Δεν είναι, λοιπό, τυχαίο ότι ο δημιουργός του προγράμματος, ο υποψήφιος διδάκτορας Τεχνητής Νοημοσύνης, του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του πανεπιστημίου Μακεδονίας Νικόλαος Παπαχρήστου, δεινός σκακιστής χρησιμοποίησε το όνομα «Παλαμήδης» σε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που παίζει τα ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια ταβλιού- Πόρτες, Πλακωτό και Φεύγα- χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, το οποίο του επιτρέπει να βελτιώνει συνεχώς την απόδοσή του και να διδάσκεται από τα λάθη του.
Η «Ολυμπιάδα» διεξάγεται από το 1989, κάθε χρόνο, με στόχο την ανάπτυξη της έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη στα παιχνίδια υπολογιστών.
Η φετινή διοργάνωση συγκέντρωσε 60 συμμετέχοντες των καλύτερων προγραμμάτων του κόσμου σε δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια, όπως σκάκι, τάβλι, ντάμα, τσέκερς, μπριτζ, πόκερ, οθέλλο, γκο, κονέκτ φόρ κ.ά., σε περίπου 30 διαφορετικά αγωνίσματα.
Ο «Παλαμήδης» ήταν η πρώτη ελληνική συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου