Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ο πρώτος ηλεκτρονικός εγκέφαλος !!!!

Νέο πρόγραμμα υπολογιστή σκέφτεται όπως ο άνθρωπος, παίζει απλά παιχνίδια, ζωγραφίζει και κάνει λάθη!
 
Ένα βήμα πιο κοντά στην τεχνητή νοημοσύνη και στη δημιουργία σκεπτόμενων ρομπότ και υπολογιστών βρίσκονται οι επιστήμονες, καθώς χθες ανακοίνωσαν ένα νέο πρόγραμμα υπολογιστή το οποίο έχει τη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου. 
«Το υπολογιστικό πρόγραμμα έχει την ιδιότητα να μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά», υπογράμμισαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», όπου δημοσιεύτηκαν οι πρώτες δοκιμές. Το υπολογιστικό πρόγραμμα θέτει σε λειτουργία έναν υπολογιστή ο οποίος ακολούθως μπορεί μόνος του να παίζει απλά παιχνίδια, να ζωγραφίζει ό,τι βλέπει και να πραγματοποιεί απλές αριθμητικές πράξεις. Αυτό όμως που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους ειδικούς δεν είναι οι ιδιότητες ή δυνατότητές του, αλλά τα λάθη του.
«Οταν θέτεις ένα ερώτημα στον Spaun, δεν απαντά αμέσως, αλλά κάνει μια μικρή παύση για να σκεφτεί και ο χρόνος απόκρισης είναι όσο και ο μέσος χρόνος που χρειάζεται ο άνθρωπος για να δώσει μία απάντηση», εξηγεί ο Κρις Ελίασμιθ, μηχανικός νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Γουότερλου στον Καναδά που συμμετείχε στη δημιουργία του προγράμματος. Το όνομά του προέρχεται από τα αρχικά Semantic Pointer Architecture Unified Network, δηλαδή Ενοποιημένο Δίκτυο Εννοιολογικής Αρχιτεκτονικής.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως είναι το πρώτο μοντέλο βιολογικού υπολογιστικού εγκεφάλου που μπορεί πραγματοποιεί δραστηριότητες που του αναθέτουν και να εμφανίζει σημάδια συμπεριφοράς. Ακριβώς επειδή ο Spaun μπορεί να εκτελεί διάφορες ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που κάνει ο άνθρωπος, λέει ο δρ Ελίασμιθ, θα μπορεί σύντομα να μας δώσει απαντήσεις και για το πώς λειτουργεί και πως αντιδρά ο ανθρώπινος εγκέφαλος. «Πέρα από τα ρομπότ, στην επιστήμη της ιατρικής θα μπορούν για παράδειγμα οι ειδικοί να προκαλούν στον Spaun σχιζοφρένεια και να δοκιμάζουν φάρμακα χρησιμοποιώντας τον χημικό τους τύπο. Μπορεί δηλαδή να αντικαταστήσει όχι απλώς τα πειραματόζωα, αλλά να ξεπεράσει τα ηθικά διλήμματα που υπάρχουν στις δοκιμές φαρμάκων σε ανθρώπους», εξηγεί.
Ο Spaun έχει προγραμματιστεί ώστε να ανταποκρίνεται σε οκτώ τύπους διαφορετικών αιτημάτων, περιλαμβανομένων της αντιγραφής σε ό,τι δει, της αναγνώρισης αριθμών και γραφής διαφορετικών γραφικών χαρακτήρων, να απαντά σε ερωτήσεις αριθμητικής και να ολοκληρώνει ένα σχέδιο αφότου έρθει σε οπτική επαφή με τα παραδείγματα που του έχουν δώσει.

Η δομή του. O Spaun αποτελείται από δύο βασικές δομές οι οποίες αντιπροσωπεύουν τμήμα της βασικής δομής του ανθρώπινου εγκεφάλου: τον εγκεφαλικό φλοιό, τα βασικά γάγγλια κι ένα περίβλημα νευρώνων που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους ακριβώς όπως και στον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να μιμείται τις λειτουργίες του. «Αυτό το μοντέλο που καταφέραμε να δημιουργήσουμε προσπαθεί να αναπαραγάγει την ανθρώπινη γνωσιακή λειτουργία η οποία είναι ιδιαίτερα ευέλικτη», εξηγεί ο δρ Ελίασμιθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου