Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Βροχή γυαλιού χρωματίζει πλανήτη

Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν, οπτικά και όχι ηλεκτρονικά, το πραγματικό χρώμα ενός πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άλλο άστρο.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble
Ο πλανήτης με την ονομασία HD189733b, έχει μια βαθιά γαλάζια απόχρωση, αποτέλεσμα των αλάτων πυριτίου (γυαλί) που πέφτει με τη μορφή βροχής στην ατμόσφαιρά του, διαχέοντας έτσι ένα υπέροχο γαλάζιο φως.

Στην ανακάλυψη αυτή οδήγησαν οι εικόνες που ήρθαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, οι οποίες δείχνουν ένα τεράστιο πλανήτη που μοιάζει με τη Γη ωστόσο στην πραγματικότητα δεν πρόκειται παρά για ένα τεράστιο γίγαντα αερίου που περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο.

Εντυπωσιακές είναι οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν στον συγκεκριμένο πλανήτη, με τη θερμοκρασία της ατμόσφαιράς του να φτάνει στους 1.000 C, τους ανέμους να κινούνται με ταχύτητα 7.000 χλμ/ω (!) ενώ την ίδια στιγμή πλαγιοκοπείται από δισεκατομμύρια τόνους γυαλιού ανά δευτερόλεπτο το οποίο πέφτει εν είδει βροχής, προσφέροντας ένα πραγματικά ονειρικό θέαμα.


Ο HD189733b που εμφανίζεται ως μικρή σκούρα κουκκίδα, καθώς κινείται πέριξ του ήλιου του

Καθώς όμως ο HD189733b βρίσκεται σε απόσταση 63 ετών φωτός από τη Γη, δεν προσφέρεται για κάποια ρομαντική βόλτα, εκτός φυσικά και αν ο σύντροφός σας δεν έχει κάποιο πρόβλημα με τα μακρινά ταξίδια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου