Τη δημιουργική εκπαιδευτική διαδικασία και την αγάπη για τα μαθηματικά
θέτει στο επίκεντρο το Παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής
Εταιρείας (EME).
Αποκαλύπτοντας το μυστικό της επιτυχίας, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Στέλιος Μιόγλου επικεντρώνεται στην αγάπη για το αντικείμενο -δηλαδή την αγάπη για τα μαθηματικά-, στην έμφαση στο υψηλό επίπεδο των μαθημάτων και, προφανώς, στην αγάπη για τα παιδιά. Μιλά με υπερηφάνεια για το Καλοκαιρινό Μαθηματικό Σχολείο, θεσμό που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε στη χώρα το Παράρτημα Ημαθίας της ΕΜΕ, για τις «Βαλκανιάδες» Μαθηματικών που διοργανώθηκαν στον νομό το 2005 και το 2012, για το Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΜΕ που έγινε στην Ημαθία το 2003 και τη διεκδίκηση του συνεδρίου του 2014, για τις υψηλές απαιτήσεις και τις αντίστοιχες επιδόσεις των παιδιών, για τον ενθουσιασμό των μαθητών αλλά και των γονιών τους. Το 6ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο, που φιλοξενήθηκε στη Βέροια τον περασμένο μήνα, προσέλκυσε μαθηματικούς και μαθητές από όλη την Ελλάδα - Κρήτη, Πάρο, Σκιάθο, Καλαμάτα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Χαλκιδική κ.α.
Απλά... μαθηματικά
Στο μαθηματικό σχολείο που διοργανώνει το Παράρτημα Ημαθίας μπορούν να
συμμετάσχουν μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Οι καθηγητές, που
διακρίνονται για το επίπεδό τους, εργάζονται εθελοντικά, προσφέρουν στα
παιδιά εκπαιδευτικό υλικό και σημειώσεις, ενώ πέρα από τα μαθήματα
-πέντε διδακτικές ώρες καθημερινά- τα παιδιά απολαμβάνουν πολλές
οργανωμένες δραστηριότητες που κάνουν το σχολείο να θυμίζει... σχολική
εκδρομή. «Προσελκύουμε παιδιά που αγαπούν τα μαθηματικά, που
ενδιαφέρονται να μάθουν ακόμα περισσότερα απ’ όσα έχουν ήδη διδαχτεί και
να ανεβάσουν το επίπεδό τους. Η εμπειρία, όπως λένε, είναι ιδιαίτερη.
Γνωρίζουν παιδιά από όλη την Ελλάδα, κρατάνε επαφή και κάνουν φιλίες που
αντέχουν στον χρόνο. Πολλά από αυτά, άλλωστε, έρχονται κάθε χρόνο»,
αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Μιόγλου. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως συμπληρώνει
ο ίδιος, μετά τις ώρες του μαθήματος οι μαθητές ζητούν από τους
καθηγητές επιπλέον μαθήματα για «διαγωνιστικά» μαθηματικά.
Στη φετινή διοργάνωση, οι μαθητές του καλοκαιρινού μαθηματικού σχολείου, πέρα από τα μαθηματικά, απόλαυσαν δραστηριότητες όπως σινεμά, μαθήματα ζαχαροπλαστικής -οι δημιουργίες τους, μάλιστα, σερβιρίστηκαν σε δείπνο της ομάδας-, εκδρομές στη φύση, μπόουλινγκ, μουσική, χορό και, φυσικά, μπάνιο και χαλάρωση στην πισίνα του ξενοδοχείου όπου φιλοξενήθηκαν.
Στη φετινή διοργάνωση, οι μαθητές του καλοκαιρινού μαθηματικού σχολείου, πέρα από τα μαθηματικά, απόλαυσαν δραστηριότητες όπως σινεμά, μαθήματα ζαχαροπλαστικής -οι δημιουργίες τους, μάλιστα, σερβιρίστηκαν σε δείπνο της ομάδας-, εκδρομές στη φύση, μπόουλινγκ, μουσική, χορό και, φυσικά, μπάνιο και χαλάρωση στην πισίνα του ξενοδοχείου όπου φιλοξενήθηκαν.
Αναγνώριση
Πέρα από το καλοκαιρινό σχολείο, το Παράρτημα Ημαθίας καλύπτει επιτυχώς το «κενό» όσον αφορά τους μαθητικούς διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας για την Α’ Γυμνασίου. «Μόνο εμείς διοργανώνουμε διαγωνισμό για τους μαθητές αυτής της τάξης και μάλιστα σε δύο φάσεις» λέει ο κ. Μιόγλου, εξηγώντας ότι οι τελευταίες τάξεις του δημοτικού, η Β’ και η Γ’ γυμνασίου και το λύκειο καλύπτονται εδώ και χρόνια από τους διαγωνισμούς που διοργανώνει η ΕΜΕ πανελλαδικά σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Ενδεικτικό άλλωστε της ποιοτικής δουλειάς είναι και το γεγονός ότι ο δήμος Βέροιας παραχωρεί στο Παράρτημα στέγη σε διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο, με σύμβαση που φέτος ανανεώθηκε για τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του Παραρτήματος ανταποδίδουν την προσφορά με οικονομική συμβολή στη συντήρηση του χώρου. «Όλα ξεκινούν από τον ενθουσιασμό και το μεράκι μας», εξηγεί ο κ. Μιόγλου. «Η ηθική ικανοποίηση και η ανταμοιβή μας είναι η ικανοποίηση των μαθητών μας, των γονιών τους, η εμπιστοσύνη και η αγάπη που μας δείχνουν. Οι σκέψεις και τα σχέδιά μας για το σχολείο είναι πολλές και στόχος μας είναι η ακόμα μεγαλύτερη βελτίωσή του. Η διασύνδεση του Καλοκαιρινού Σχολείου της Ημαθίας με τα φημισμένα μαθηματικά σχολεία Kolmogorov της Ρωσίας, η οποία δρομολογείται, είναι οπωσδήποτε ενδεικτική της προοπτικής μας», καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου