Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Σεμινάριο επιμόρφωσης των Μαθηματικών σε εφαρμογές και εργαλεία του λογισμικού GEOGEBRA στη Βέροια








 Το Παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας διοργανώνει σεμινάριο παρουσίασης του προγράμματος GEOGEBRA και εφαρμογής εξειδικευμένων εργαλείων του στη διδασκαλία των Μαθηματικών σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Στο σεμινάριο θα δοθεί έμφαση στη βιωματική κατανόηση και χρήση του λογισμικού. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν εφαρμογές σε ύλη της Άλγεβρας και της Γεωμετρίας του Γυμνασίου και του Λυκείου. Επομένως θα πρέπει να έχουν μαζί τους φορητό υπολογιστή (laptop) στον οποίο θα έχουν εγκαταστήσει το λογισμικό GEOGEBRA, έκδοση 5-0-65-0, που διατίθεται δωρεάν στη διεύθυνση www.geogebra.org
Επιμορφωτές θα είναι ο  Γεώργιος Μπολοτάκης, επιμορφωτής Β΄ επιπέδου και συγγραφέας του βιβλίου «GeoGebra “εύκολα & απλά”» και ο μαθηματικός Παντελής Πετρίδης, μέλος της ομάδας συγγραφής των εμπλουτισμένων βιβλίων μαθηματικών.
Το σεμινάριο απευθύνεται στους καθηγητές μαθηματικών και θα διεξαχθεί σε δύο Κυριακές στις 1 και 15 Μαρτίου, από τις 10:00 ως 14:00, στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας (μπάσκετ Εληάς). Για τα μέλη του Παραρτήματος το σεμινάριο προσφέρεται δωρεάν και προηγούνται στις δηλώσεις συμμετοχής.  Για τους συναδέλφους μαθηματικούς που δεν είναι μέλη του Παραρτήματος το κόστος συμμετοχής είναι 10 ευρώ.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες (έως 20 επιμορφούμενοι), και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να στείλουν με email ή με fax τη συνημμένη φόρμα συμμετοχής στο Παράρτημα. Εναλλακτικά μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά (2331067107) στη γραμματεία του Παραρτήματος από Τρίτη έως Παρασκευή, στις 10:00 – 12:00 και 18:00 – 20:00.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Υλοποίηση επιμορφωτικoύ προγράμματος στα Μαθηματικά


                                                                                                         
Το 1ο Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το 2ο Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης, θα υλοποιήσει τα παρακάτω επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
Τα προγράμματα θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του 1ου ΠΕΚ Θεσσαλονίκης (Κλεάνθους 59 και Παπαηλιάκη-Τούμπα).
Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ένα ενιαίο πρόγραμμα 35 ωρών και οι 30 επιλεγέντες θα το παρακολουθήσουν εξ ολοκλήρου.
Το πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απαρτίζεται από 11 διαφορετικά προγράμματα διάρκειας 5 ωρών έως 20 ωρών το καθένα, όπως παρουσιάζονται στο πρόγραμμα που ακολουθεί. Για κάθε ένα από τα προγράμματα αυτά θα επιλεγούν 30 εκπαιδευτικοί, δηλαδή θα επιλεγούν συνολικά 330 εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όσοι/ες εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα παρακάτω επιμορφωτικά προγράμματα να συμπληρώσουν και να αποστείλουν έως την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, με ηλεκτρονικό τρόπο (και μόνο) την επισυναπτόμενη αίτηση συμμετοχής, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του 1ου Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης (apekthes@otenet.gr)
Ο κάθε εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορεί να δηλώσει στην επισυναπτόμενη αίτηση συμμετοχής μέχρι και δύο (2) προτιμήσεις.
Αν ο αριθμός των αιτήσεων ξεπερνά τον μέγιστο αριθμό των επιμορφoύμενων κατά τμήμα, που θα είναι για κάθε πρόγραμμα 30 άτομα, θα πραγματοποιηθεί δημόσια κλήρωση την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 και ώρα 11.00 στο 1ο Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης. Τα ονόματα των επιλεγέντων θα αναρτηθούν στην Ιστοσελίδα του 1ου Π.Ε.Κ. (1pek.thess.sch.gr) την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 και ώρα 12.00.



2. Τίτλος προγράμματος: Σεμινάριο Εφαρμοσμένης Διδακτικής Μαθηματικών. Το μαθηματικό πρόβλημα, η ψυχή των Σχολικών Μαθηματικών

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

2ο Παιχνίδι Λογικής – «LogiGame» --- 1ο Παιχνίδι Γλώσσας –«LexiGame»




Το Παιχνίδι Λογικής LogiGame θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015  11.00 (ώρα προσέλευσης: 10.30), ενώ το Παιχνίδι Γλώσσας LexiGameθα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 στις 12.00 (ώρα προσέλευσης: 11.30), στις εγκαταστάσεις του 1ου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης.

9ος Μαθητικός Διαγωνισμός στα Μαθηματικά, «Παιχνίδι και Μαθηματικά», Μικρός Ευκλείδης



Η  Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, στο πλαίσιο του περιοδικού « Ο Μικρός Ευκλείδης» που εκδίδει, διοργανώνει τον 9ο Μαθητικό Διαγωνισμό στα Μαθηματικά, «Παιχνίδι και Μαθηματικά» για μαθητές Δημοτικού.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. στις 6 Μαρτίου 2015, ημέρα Παρασκευή, για τους μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων, κατά τις ώρες 08:15 έως 10:15, με σχετική τροποποίηση του ωρολογίου προγράμματος.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΑΣΜΑ (έτος 1ο)

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η εσωτερική σύνδεση μουσικής και μαθηματικών στην αρχαία Ελλάδα


Η μουσική στους αρχαίους πολιτισμούς ήταν κάτι παραπάνω από ευχαρίστηση για το αυτί. Ήταν η άλγεβρα των μεταφυσικών θεωριών, η γνώση της οποίας δινόταν μόνο σε μυημένους, αλλά οι αρχές της μέσω του συλλογικού υποσυνείδητου έτρεφαν, επηρέαζαν και εκπαίδευαν τις πλατιές μάζες. Αυτό την έκανε ένα πανίσχυρο όργανο ηθικής διαπαιδαγώγησης, όπως είπε ο Κομφούκιος.
Η μουσική συνδέεται στην αρχαία Ελλάδα άμεσα με την ενέργεια και ως εκ τούτου με δυνάμεις που χαρακτηρίζονται ως «υπερφυσικές». Για παράδειγμα, ο Αμφίων, ο εφευρέτης της κιθαρωδίας, δηλαδή τραγουδιού με συνοδεία κιθάρας, ήταν και ο πρώτος θνητός που έπαιξε λύρα , την οποία διδάχτηκε από τον Ερμή ή από τον πατέρα του τον Δία. Κατά την παράδοση, με τη λύρα και το τραγούδι του μάγευε τις πέτρες, έτσι ώστε από μόνες τους τοποθετούνταν και στερεώνονταν, χτίζοντας τα τείχη της Θήβας με τις επτά πύλες (μία για κάθε χορδή της λύρας του).

ΑΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ



Ο διπλασιασμός του κύβου


Το δήλιο πρόβλημα ή ο διπλασιασμός του κύβου απασχόλησε τους αρχαίους Έλληνες γεωμέτρες και η αναζήτηση λύσεων, οδήγησε σε μια έντονη ανάπτυξη της Γεωμετρίας.

Στο πρόβλημα του διπλασιασμού του κύβου, δίνεται ένας κύβος ακμής α και ζητείται να
βρεθεί η ακμή β ενός άλλου κύβου με διπλάσιο όγκο.

Για  την προέλευση του προβλήματος  υπάρχουν δύο σημαντικές μαρτυρίες.


Το δήλιο πρόβλημα ή ο διπλασιασμός του κύβου απασχόλησε τους αρχαίους Έλληνες γεωμέτρες και η αναζήτηση λύσεων, οδήγησε σε μια έντονη ανάπτυξη της Γεωμετρίας.

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ



Είναι γνωστό ότι η Αρχαία Ελλάδα έβαλε τα θεμέλια των μαθηματικών Επιστημών και ειδικά στον τομέα της Γεωμετρίας και της Λογικής. Τα έργα των αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών όσα βέβαια διασώθηκαν αποτέλεσαν την βάση για την πιο πέρα εξέλιξη των μαθηματικών Επιστημών. Ονόματα όπως Ευκλείδης , Αρχιμήδης, Πυθαγόρας, Θαλής έγιναν αντικείμενο μελέτης της ιστορίας των Μαθηματικών.

Η αξιωματική τοποθέτηση των Μαθηματικών ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα. Τότε θεμελιώθηκε η επίλυση του μαθηματικού προβλήματος με την διαδικασία ανάλυσης, σύνθεσης, απόδειξης καθώς και της απόδειξης ισχύος του αντιστρόφου.

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Οι Μαθηματικοί της Ημαθίας κόβουν την βασιλόπιτα τους



Το παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας καλεί τα μέλη και τους φίλους του στην κοπή βασιλόπιτας την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 9.00 μμ στο κέντρο διασκέδασης «Μπαρμπούτα».
Η τιμή του μενού είναι  12 €  και περιλαμβάνει πλούσιο και εκλεκτό φαγητό καθώς και απεριόριστο χύμα κρασί.
Η ζωντανή ορχήστρα με μουσική και τραγούδι εγγυώνται μια υπέροχη βραδιά που δεν θα τελειώσει νωρίς!
Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται η κατανάλωση εμφιαλωμένων ποτών και αναψυκτικών.

   
   

Αποτελέσματα Μαθηματικού Διαγωνισμού " ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ "

Εκτύπωση E-mail
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 75ου Πανελλήνιου Μαθηματικού Διαγωνισμού «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» για μαθητές από Β΄ Γυμνασίου ως και Γ΄ Λυκείου, ο οποίος διεξήχθη το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015.
Στον διαγωνισμό διακρίθηκαν δύο μαθήτριες από τη Βέροια και συγκεκριμένα:

η Παναγιώτα Καρατζά του Νικολάου, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου στο 3ο ΓΕΛ Βέροιας και
η Τσανακτσίδου Βασιλική του Δημοσθένη, μαθήτρια της Α΄ Λυκείου στο 4ο ΓΕΛ Βέροιας.

Με την επιτυχία τους αυτή οι δύο μαθήτριες διεκδικούν την ένταξή τους στην Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα Μαθηματικών και θα πάρουν μέρος στον Διαγωνισμό «Αρχιμήδης», ο οποίος θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015.

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Επιτυχόντες διαγωνισμού "Κ.Καραθεοδωρή" 2015

PDF Εκτύπωση E-mail
Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ανακοινώνει τους επιτυχόντες του 7ου Ημαθιώτικου Μαθηματικού Διαγωνισμού «Κ. Καραθεοδωρή» για μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, ο οποίος διεξήχθη το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015.
Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από την Ημαθία, τον  Έβρο, την Κοζάνη, την Πέλλα, την Πιερία και την Φλώρινα.
Οι διακριθέντες από την Ημαθία και την Πέλλα στους διαγωνισμούς «Υπατία» και «Κ. Καραθεοδωρή» θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση στις 29 Μαρτίου, για την οποία θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.
Συγχαίρουμε θερμά:
- τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν σ’ αυτό τον ευγενή του πνεύματος αγώνα και τους καλούμε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους.
- τους μαθητές που διακρίθηκαν και τους ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον. Το παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας θα είναι πάντα αρωγός τους στην προσπάθεια καλλιέργειας της αγάπης για τα μαθηματικά.
- τους γονείς των μαθητών και των μαθητριών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, γιατί συμβάλλουν εποικοδομητικά με το να στηρίζουν τα παιδιά τους στην επιλογή συμμετοχής σε δραστηριότητες αυτής της μορφής.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Τα μαθηματικά του Παρθενώνα!

Όσον αφορά τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το έτος 447 π.Χ. ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης, με τη γενική επίβλεψη του Φειδία και του Περικλή, έκτισαν το νέο ναό της Αθηνάς Παρθένου, τον Παρθενώνα. Ο ρυθμός ήταν καθαρά Δωρικός, με ορθογώνιο σχήμα.
Σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές, ο Ικτίνος έκανε τα σχέδια της Ακρόπολης και ο Καλλικράτης είχε την επίβλεψη των έργων. Ο ναός χτίστηκε πάνω στα θεμέλια του προηγούμενου που είχε κτιστεί επί Πεισιστράτου και τον είχαν καταστρέψει οι Πέρσες. Εννέα χρόνια χρειάστηκαν για την ανέγερση του ναού.

Η εικασία Kadison-Singer και η λύση της



Μια ομάδα τριών μαθηματικών, εξέδωσε τον περασμένο μήνα τη λύση σε ένα πρόβλημα των μαθηματικών που κρατά από το 1959, κι έχει άμεση σχέση με τα θεμέλια της φυσικής.
Πρόκειται για τους Adam Marcus και Daniel Spielman του πανεπιστημίου του Γέιλ, και τον Ινδό μαθηματικό Nikhil Srivastava, οι οποίοι απάντησαν καταφατικά στην εικασία Kadison-Singer, που πήρε το όνομα των δύο μαθηματικών που τη διατύπωσαν πριν από παραπάνω από μισό αιώνα, στην εργασία τους με τίτλο “Related Questions”.

Κρυμμένο στα Μαθηματικά το μυστικό αντοχής των μαραθωνοδρόμων




Καλά κρυμμένο στην γοητευτική αλλά για πολλούς ακατανόητη επιστήμη των μαθηματικών φαίνεται πως είναι το μυστικό αντοχής των μαραθωνοδρόμων.
Η  έρευνα από τον Μπένζαμιν Ράποπορτ, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του τμήματος Επιστημών Υγείας και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου ΜΙΤ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό μαθηματικής βιολογίας “PLoS Computational Biology”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το Live Science, υπολόγισε μια νέα μαθηματική «φόρμουλα» που επιτρέπει σε κάθε δρομέα να υπολογίσει με ακρίβεια πόσες θερμίδες από υδατάνθρακες πρέπει να έχει πάρει εκ των προτέρων για να διαθέτει αρκετό απόθεμα, ώστε να μπορέσει να παραμείνει στην κούρσα και να μην αναγκαστεί να την εγκαταλείψει.

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ:Νέες στρατηγικές στη διδασκαλία των Mαθηματικών


Νέες στρατηγικές στη διδασκαλία των Mαθηματικών, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος  Comenius - AIMS (Alternatives for Innovative Math Study), πρόκειται να προτείνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από επτά χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, οι οποίοι θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015, στις 9 το πρωί, στο 4ο Γενικό Λύκειο Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Βράβευση Μαθηματικών Μυαλών στην Πιερία

Σας προσκαλούμε στην τελετή βράβευσης των διακριθέντων μαθητών του νομού μας σε μαθητικούς διαγωνισμούς Μαθηματικών που θα γίνει την 
Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 11 π.μ. 
στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης (Εκάβη). 

Στην τελετή βράβευσης κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Τεύκρος Μιχαηλίδης με θέμα: "Μαθηματικές ιστορίες από τον καιρό του Νεύτωνα"

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Επιτυχόντεςτου Μαθηματικού διαγωνισμού "Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ" στην Πιερία

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την Α΄ Γυμνασίου
από τον μαθηματικό διαγωνισμό "Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ"

Α/Α ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟ
1 ΙΑΤΡΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ 3 ΓΥΜ/ΣΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
2 ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 2 ΓΥΜ/ΣΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
3 ΚΛΙΤΣΙΝΙΚΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ ΓΥΜ/ΣΙΟ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
4 ΜΗΤΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 2 ΓΥΜ/ΣΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
5 ΜΠΑΝΤΟΛΑ ΑΝΝΑ 2 ΓΥΜ/ΣΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
6 ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΥΜ/ΣΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
7 ΜΠΗΤΟΥ ΜΑΡΙΑ 2 ΓΥΜ/ΣΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
8 ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 3 ΓΥΜ/ΣΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες 

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Διδακτικές προτάσεις στη διδασκαλία των Μαθηματικών στο πλαίσιο του νέου προγράμματος σπουδών στο Λύκειο



Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας ενημερώνει ότι ο Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Ν Ημαθίας –Πέλλας και Δήμου Χαλκηδόνας Γεώργιος Πούλος  διοργανώνει  επιμορφωτική συνάντηση την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα από 12:00 έως 14:00 στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας.

Το πρόγραμμα της συνάντησης είναι το ακόλουθο :

Εισηγητής
τίτλος
Ώρα

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ
12-12.15
Γεώργιος Πούλος
Σχ. Σύμβουλος ΠΕ03
Διδακτικές προτάσεις στη διδασκαλία των Μαθηματικών στο πλαίσιο του νέου προγράμματος σπουδών στο Λύκειο.
12.15-1.15

Ερωτήσεις - Τοποθετήσεις
1.15-2.00