Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Το ηλιακό σύστημα


Γύρω από τον ήλιο περιφέρονται:
- Οι 9 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος που είναι οι εξής: Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας, και Πλούτωνας (βλ. σχήμα).
- οι αστεροειδείς (ή μικροί πλανήτες) που κινούνται ανάμεσα στον Άρη και το Δία.
-Μετέωρα και αστρική ύλη.
Ως Ηλιακό Σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκρατούνται σε τροχιά γύρω του λόγω της βαρύτητας. Τα αντικείμενα με τη μεγαλύτερη μάζα που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο είναι οι πλανήτες που αναφέραμε, των οποίων οι τροχιές είναι σχεδόν εκλειπτικές και βρίσκονται πάνω σε ένα επίπεδο που ορίζει η εκλειπτική. Οι τέσσερις, ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης αποτελούν του λεγόμενους Γήινους πλανήτες και αποτελούνται κυρίως από πετρώματα και μέταλλα (έχουν παρόμοια σύσταση και πυκνότητα με τη Γη). Οι υπόλοιποι πλανήτες ονομάζονται Δίιοι πλανήτες και είναι αέριοι γίγαντας. Από αυτούς οι δύο μεγαλύτεροι, ο Δίας και ο Κρόνος αποτελούνται από υδρογόνο και ήλιο και οι άλλοι δύο, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας αποτελούνται από νερό, αμμωνία και μεθάνιο.

Ανάλογα με τη θέση τους ως προς τη Γη οι πλανήτες διακρίνονται επίσης σε δύο κατηγορίες: Εσωτερικοί πλανήτες ονομάζονται η Αφροδίτη και ο Ερμής γιατί είναι ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο (βλ. σχήμα), ενώ οι υπόλοιποι πλανήτες ονομάζονται εξωτερικοί.

Οι αστεροειδείς ή αλλιώς "μικροί πλανήτες" είναι σώματα διαφόρων διαστάσεων που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο σε τροχιές ανάμεσα στην τροχιά του Άρη και του Δία.
Οι κομήτες είναι επίσης μικρά σώματα με ακαθόριστο σχήμα, των οποίων οι τροχιές περνούν κοντά από τον Ήλιο και χάνονται βαθιά μέσα στο διάστημα.

Ο χώρος ανάμεσα στους πλανήτες τους αστεροειδείς και τους κομήτες περιέχει ύλη (μεσοπλανητική ύλη) που αποτελείται από στερεά σωμάτια, λεπτότατη σκόνη και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Οι αποστάσεις μέσα στο ηλιακό σύστημα είναι πολύ μεγάλες για να μετρώνται σε χιλιόμετρα. Χρησιμοποιούμε γι' αυτό ως μονάδα μήκους την "Αστρονομική Μονάδα" (A.U.)
1 A.U. = 150'000'000 km = μέση απόσταση Γης-Ήλιου.

Για να είμαστε ακριβείς βέβαια, θα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας και πολλά άλλα ουράνια σώματα που βρίσκονται πέρα από τη τροχιά του Ποσειδώνα. Σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται πέντε  πλανήτες νάνοι, η Δήμητρα, η Χαουμέια, ο Μακιμάκι και η Έρις, και πολλά άλλα μικρότερα σώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου