Η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Άμπελ για το 2014 στον Ρώσο μαθηματικό Yakov G. Sinai, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Princeton και ερευνητή στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Landau της Μόσχας.
Στο σκεπτικό της βράβευσης επισημαίνεται η θεμελιώδης συμβολή του μαθηματικού στην ανάπτυξη τομέων όπως είναι τα Δυναμικά Συστήματα, η Εργοδική Θεωρία και η Μαθηματική Φυσική. Ο Yakov G. Sinai θα παραλάβει το βραβείο στην τελετή απονομής που θα γίνει στο Όσλο στις 20 Μαΐου.
Το Βραβείο Άμπελ είναι ένα διεθνές βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από τον Βασιλιά της Νορβηγίας σε έναν ή περισσότερους μαθηματικούς με σπουδαία συνεισφορά στην επιστήμη. Το βραβείο φέρει το όνομα του Νορβηγού μαθηματικού Νιλς Χένρικ Άμπελ (1802 – 1829) και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 750.000 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι περσινός νικητής του βραβείου ήταν ο Βέλγος μαθηματικός Pierre Deligne, μαθηματικός-ερευνητής στο Institute for Advanced Study του Princeton.
O φετινός νικητής θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς του εικοστού αιώνα. Έχει επιτύχει πρωτοποριακά αποτελέσματα στην έρευνα της θεωρίας των Δυναμικών Συστημάτων, τη Μαθηματική Φυσική και τη Θεωρία Πιθανοτήτων. Ο ίδιος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης τόσο στις κοινότητες των Μαθηματικών όσο και των Φυσικών. Χαρακτηρίζεται ως βασικός αρχιτέκτονας της σύγκλισης του κόσμου των ντετερμινιστικών (δυναμικών) συστημάτων με τον κόσμο των πιθανοτικών (στοχαστικών) συστημάτων.
Στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα χρόνων είναι συγγραφέας δεκάδων ερευνητικών εργασιών, πολλών βιβλίων και υπεύθυνος αρκετών ανακαλύψεων στον τομέα των μαθηματικών, για να μνημονεύσουμε την Εντροπία Kolmogorov – Sinai, τα Μπιλιάρδα – Sinai, και τον Τυχαίο Περίπατο – Sinai. Έχει εκπαιδεύσει και επηρεάσει μια γενιά από τους κορυφαίους επιστήμονες σε ποικίλα ερευνητικά πεδία. Μεγάλο μέρος της έρευνάς του θεωρείται πρότυπο ερευνητικό εργαλείο για μαθηματικούς και φυσικούς σε ολόκληρο τον κόσμο.
O Yakov G. Sinai γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1935 στη Μόσχα. Και οι δύο γονείς του, ο Gregory Sinai και η Nadezda Kagan υπήρξαν μικροβιολόγοι με σπουδαίο ερευνητικό έργο. Ο άνθρωπος που επηρέασε, όμως, περισσότερο την πορεία του ήταν ο παππούς του, ο κορυφαίος μαθηματικός Benjamin Fedorovich Kagan, επικεφαλής κάποτε του Τμήματος Διαφορικής Γεωμετρίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου