Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Μαθηματική εξίσωση για " μουσική επιτυχία "


Τα μαθηματικά μοντέλα στη σύγχρονη εποχή των υπολογιστών είναι γνωστό ότι έχουν τεράστια εφαρμογή στην καθημερινότητα. Με την πρόβλεψη του καιρού ή ενός σεισμού, αλλά και τη χρήση τους στη βιολογία και στην οικονομία, γίνεται πλέον πιο ξεκάθαρη από ποτέ η εμπλοκή των μαθηματικών στις άλλες επιστήμες.
Εκτός από την ολοφάνερη θετική διάσταση αυτής της εμπλοκής, δημιουργείται και μια "μυθική"  διάσταση, όπως π.χ. συζητήσεις για ιδιοφυείς μαθηματικούς που βρίσκουν αλγόριθμους σε τυχερά παιχνίδια και γίνονται πλούσιοι, ταυτόχρονα όμως δημιουργείται και μια "διαστροφική" ή "εμμονική" καλύτερα διάσταση, κυρίως ερευνητών, της σύνδεσης των μαθηματικών με τα πάντα. 

Έτσι ένα τελευταίο μαθηματικό μοντέλο που διάβαζα έχει να κάνει με την ανακάλυψη μιας μαθηματικής εξίσωσης, ενός αλγορίθμου δηλαδή που να φτιάχνει μουσικά "σουξέ".

Συγκεκριμένα Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη παραμέτρους όπως η ένταση του ήχου, η διάρκεια του τραγουδιού και το πόσο χορευτικό είναι, μπορούν να προβλέπουν χονδρικά ποια κομμάτια θα γίνουν επιτυχίες.

Το ποσοστό επιτυχίας των αλγόριθμων αυξομειώνεται ανάλογα με την εποχή. Όταν όμως πρόκειται για μουσική από τέλη της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα, οι αλγόριθμοι προβλέπουν με ακρίβεια 60% το εάν ένα τραγούδι θα καταφέρει να μπει στο Top5, ανακοίνωσε η ομάδα του Δρ Τιλ ντε Μπι στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
 
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές στο Διεθνές Συνέδριο Μηχανικής Μάθησης και Μουσικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ισπανία, οι αλγόριθμοι εξέτασαν τα στοιχεία του επίσημου βρετανικού Top40 των σιγκλ για τα τελευταία 50 χρόνια.

Συγκεκριμένα, οι αλγόριθμοι συνέκριναν τα πέντε πιο πετυχημένα τραγούδια κάθε κατάταξης με τα λιγότερο πετυχημένα τραγούδια, εξετάζοντας παραμέτρους όπως το τέμπο, η διάρκεια, η αρμονική απλότητα και η μη αρμονικότητα, δηλαδή ο θόρυβος.

Οι εξισώσεις δίνουν ένα «δυναμικό επιτυχίας», ενδεικτικό της προοπτικής να γίνει ένα τραγούδι σουξέ.

«Τα μουσικά γούστα εξελίσσονται, οπότε η εξίσωση δυναμικού επιτυχίας που δημιουργήσαμε πρέπει κι αυτή να εξελίσσεται. Διαπιστώσαμε ότι το δυναμικό επιτυχίας κάθε τραγουδιού εξαρτάται από την εποχή» σχολιάζει ο Δρ Ντε Μπι.

Βασικές τάσεις που αποκάλυψε η έρευνα:
•    Πριν από τη δεκαετία του 1980, το πόσο χορευτικό είναι ένα κομμάτι δεν είχε μεγάλη σχέση με την επιτυχία του. Έκτοτε, τα χορευτικά κομμάτια είναι πιθανότερο να γίνουν σουξέ.
•    Τη δεκαετία του 1980 είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας τα κομμάτια με αργό τέμπο (70-89 beat ανά λεπτό) όπως οι μπαλάντες.
•    Από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα, τα σουξέ τείνουν να έχουν πιο απλό, δυαδικό ρυθμό όπως τα τέσσερα τέταρτα.
•    Οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες όταν πρόκειται για μουσική της δεκαετίας του 1980. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι η μουσική της δεκαετίας του '80 ήταν ιδιαίτερα δημιουργική, ευρηματική και πρωτότυπη.
•    Κατά μέσο όρο, η ένταση της μουσικής αυξάνεται. Επιπλέον, η ένταση του ήχου είναι σημαντική παράμετρος επιτυχίας, αφού τα τραγούδια στην κορυφή του Top40 τείνουν να είναι πιο δυνατά από τα κομμάτια στο τέλος της λίστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου