Στους ανατολικούς πρόποδες του Βερμίου6 χλμ.νοτιοδυτικά του Αλιάκμονος (ιερού ποταμού των αρχαίων Μακεδόνων), σε οροπέδιο, είναι κτισμένη η Βέροια, πόλη πανάρχαια η αρχαιότερη της «μείζονος» Μακεδονίας, η οποία συνεχίζει να υπάρχει με το ίδιο όνομα και στην ίδια θέση εδώ και 2.700 χρόνια τουλάχιστον σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον.
Η ίδρυσή της χάνεται στη μυθολογία. Σύμφωνα με τον Στέφανο Βυζάντιο (τον γεωγράφο – λεξικογράφο του 6ου αιώνα μ.Χ.) δύο είναι οι κρατούσες εκδοχές για την ονομασία της, που αποτελούν και αφορμή για την διερεύνηση της πρώτης οίκησης του χώρου:
Κατά μία εκδοχή ονομάστηκε έτσι, προς τιμήν της κόρης του Βέρητα – γιο του Μακεδόνα ο οποίος έκτισε και την πόλη. Η άλλη εκδοχή ήταν ότι κτίστηκε από τον Θράκα Φέρωνα ο οποίος την ονόμασε Φέροια, αλλά οι αρχαίοι Μακεδόνες όταν έφτασαν και έδιωξαν τους Θρακιώτες Φρύγες (Βρύγες) από την περιοχή κατά τον 7ο αιώνα π.Χ., την έγραψαν σαν Βέροια αφού είναι γνωστή η συνήθεια της Μακεδονικής (Δωρικής) διαλέκτου να μετατρέπει μεταξύ άλλων το Φ σε Β.
Ότι η προϊστορία της Βέροιας είναι μυθική συμπεραίνεται αβίαστα από την διήγηση του «πατέρα της ιστορίας» Ηρόδοτου ο οποίος γράφει ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες έφτασαν και στη Βέροια, συνέλαβαν τον Σειληνό (προστατευόμενο του Διόνυσου) στους περίφημους κήπους του βασιλιά Μίδα.
Οι δε κήποι αυτοί βρίσκονταν στους πρόποδες του Βερμίου όρους όπου φύονταν μόνα τους τριαντάφυλλα με εξαιρετική μυρωδιά. Πρώτη ρητή και συγκεκριμένη αναφορά της Βέροιας γίνεται από τον Θουκυδίδη το 432 π.Χ. κατά την εκστρατεία των Αθηναίων στην Ποτίδαια της Χαλκιδικής την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου.
Η σπουδαιότερη και ενδοξότερη εποχή του παρελθόντος της Βέροιας είναι κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και συγκεκριμένα στη διάρκεια της βασιλείας της τελευταίας δυναστείας των Μακεδόνων, των Αντιγονιδών, η καταγωγή της οποίας ήταν από αυτή την πόλη. Κατά μία εκδοχή μάλιστα η Βέροια πρωτοέγινε έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων», είχε Βουλή, έκοβε δικό της νόμισμα, ενώ γινόντουσαν και αθλητικοί αγώνες, που ονομάζονταν «Ολύμπια» ή και «Αλεξάνδρεια» προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στη Ρωμαιοκρατία συνεχίστηκε η ακμή της Βέροιας, όπως αποδεικνύεται από τις πάμπολλες αφιερωματικές επιγραφές του «Κοινού των Μακεδόνων» και από τους τίτλους της όπως «δις νεωκόρος» ή «Μητρόπολη της Μακεδονίας» κ.λ.π. γι” αυτό και την επισκέφθηκαν αρκετοί Ρωμαίοι Αυτοκράτορες προκειμένου να παραβρίσκονται στις γιορτές που γίνονταν προς τιμήν τους δεδομένου ότι τους τιμούσαν σαν θεούς.
Οι επανειλημμένες επισκέψεις του Αποστόλου των Εθνών Παύλου (τον 1ο αιώνα μ.Χ.) και η εδώ διδασκαλία του όπως και η ίδρυση εκκλησίας, προσδιόρισαν την κατοπινή μεγάλη σημασία της Βέροιας και ως κέντρο Χριστιανισμού από όπου αυτός διαδόθηκε στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Σήμερα η Βέροια είναι μια σύγχρονη ζωντανή Ελληνική πόλη 48.000 κατοίκων με κυρίαρχο στοιχείο στη σύνθεση του πληθυσμού της το προσφυγικό. Ακολουθούν οι ντόπιοι και οι Βλάχοι.
Η Βέροια αποτελεί κέντρο βιομηχανικής επεξεργασίας των άφθονων γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής, που είναι βασική πηγή της οικονομίας της.
Εκτός από τις βυζαντινές εκκλησίες, βασικός πόλος έλξης επισκεπτών της πόλης είναι το αρχαιολογικό μουσείο που φιλοξενεί σπουδαία ευρήματα και εκθέματα που φανερώνουν τη μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής. Στο προαύλιο του μουσείου υπάρχουν επιτύμβιες στήλες, επιτύμβιοι βωμοί και μαρμάρινες σαρκοφάγοι που χρονολογούνται από τον 2ο έως και τον 3ο-4ο αιώνα μ.Χ.
Αξέχαστη θα μείνει μια βόλτα στην εβραϊκή συνοικία της Βέροιας στην περιοχή της Μπαρμπούτας με τα στενά σοκάκια, τα καλντερίμια και τα πολλά αναπαλαιωμένα σπίτια.
Στην περιοχή της Κυριώτισσας, η παλιά πόλη ξαναζωντάνεψε μετά από τις αναπαλαιώσεις των διατηρητέων σπιτιών, πολλά από τα οποία λειτουργούν σήμερα ως ταβέρνες, ουζερί, καφέ και μπαρ.
Από τις παραδοσιακές γεύσεις της Βέροιας φημίζεται το ρεβανί της (από το 1886) και τα λαχταριστά φρέσκα φρούτα της, κυρίως τα ροδάκινα.
Η Βέροια ήταν ανέκαθεν πόλη με πλούσια πολιτιστική παράδοση. Τον Οκτώβριο του 1999 εγκαινιάστηκε το νέο πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο ο ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ, συμπληρώνοντας την ήδη υπάρχουσα πολιτιστική υποδομή που διέθετε η πόλη. Η σύνδεση του νέου χώρου με το υφιστάμενο πολιτιστικό κέντρο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, δημιουργεί ένα μοναδικό για τα δεδομένα της Περιφέρειας συγκρότημα, με 2 αίθουσες Θεάτρου, χώρους πολλαπλών δυνατοτήτων, με μια άρτια και υψηλών προδιαγραφών υποστήριξη, ικανούς να φιλοξενήσουν και Συνέδρια. Στη Βέροια εξάλλου, λειτουργεί από το 1983 το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) με ένα πλούσιο θεατρικό παρελθόν και παράλληλες δραστηριότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου